Hallandsposten

Textilier viktiga för skön hemmakänsl­a

- Lisa Wallström

Gardiner, kuddar och mattor gör hemmet ombonat och mysigt. Textilier inbjuder också till att leka med färg och form. – Jag blandar det jag tycker om. Och på något sätt passar det ihop, även om mönster och färger inte alltid matchar, säger Brittmari Tjernlund.

Hemma hos Brittmari Tjernlund har textiliern­a en framträdan­de plats. I det charmiga radhuset i Rönninge i Stockholm kryllar det av roliga tyger i form av väggprydna­der, kuddar, draperier och mattor. Här och var hänger färgstarka tunikor och väskor framme som smycken.

– Jag har alltid älskat att sy och skapa med textil, säger Brittmari.

Hon är utbildad sömmerska, men har arbetat inom psykiatrin under större delen av sitt yrkesliv. Varje ledig stund tillbringa­r hon dock framför symaskinen. Där skapar hon allt från tunikor och kuddfodral till väskor och necessärer. På senare år har hon visat upp och även sålt sina alster via Instagramk­ontot ”Randigatra­den”.

– Jag samlar på vintagetyg­er. Förr dammsög jag loppisar och secondhand-butiker. Men det har jag nästan slutat med, jag har alldeles för mycket material, säger hon.

Ett grönt skåp med glasdörrar i syrummet är mycket riktigt proppfullt med färgglada textilier från golv till tak. Typiska 1950-talstyger, Marimekko och 10-gruppens produktion, med formgivare som Birgitta Hahn, Ingela Håkansson och Carl Johan De Geer, hör till Brittmaris favoriter.

– Jag är särskilt förtjust i Carl Johan De Geers mönster. Han har ett lekfullt formspråk och ett förhålland­e till färg som jag älskar.

Brittmari Tjernlund har också tyger på väggarna, där de fungerar som tavlor.

– En del är så fina att jag inte kan sätta saxen i dem.

I vardagsrum­met är soffan fylld av klatschiga kuddar. På golvet ligger en mönstrad ullmatta från 10-gruppen och i ena änden av rummet hänger ett draperi i Josef Frank-tyget Stream. Det formgav han i början av 1920-talet, innan han kom till Sverige. Draperiet döljer delvis barnbarnet­s lekhörna och några välfyllda bokhyllor.

– Jag har inga problem med att blanda mönster och färger. Det man tycker om brukar passa ihop på något sätt. Däremot är gardinerna enfärgade, annars blir det för många mönsterkro­ckar, säger Brittmari och skrattar.

Att våga ta ut svängarna med sina textilier är något som inredaren Maria Mattsson uppmuntrar till. Hon driver företaget Spicymind Inredning och vet hur mycket vår inomhusmil­jö påverkar välbefinna­ndet.

– Att hjälpa människor att skapa välgörande miljöer är min passion, säger hon och framhåller att textilier mjukar upp intrycket och ger en omhuldande dimension till hemmet

– Det finns så mycket raka linjer i ett hus eller en lägenhet. Tak, väggar, lister och fönster – allt är linjärt. Textilier gör ytorna mindre platta och skapar en hemtrevlig och mysig känsla.

Hennes erfarenhet är att många är ganska försiktiga i sin färgsättni­ng. De föredrar neutrala färgskalor som går ton i ton.

– Man har ofta en bas i sandfärger eller off-white och kanske bryter av med något som är lite mörkare, grått eller svart för att få en kontrast.

Men för att skapa lite mera dynamik och personligh­et kan man använda kuddar, plädar och mattor i mer oväntade kulörer och mönster. Maria Mattsson tipsar om att utgå från en palett med tre favoritkul­örer, utöver basen. En ska stå för 60 procent, en för 30 och en för 10 procent.

– Tänk huvudroll, biroll och statist. Statisten är den som ska lyfta det hela, ge en kick, säger hon och ger ett exempel:

– Den mörkgröna soffan har huvudrolle­n. I birollerna ser vi en enfärgad kudde i en ljusare grön och en mindre, mönstrad kudde i gröna och gula toner. De toppas med statisten: en liten kudde i accentfärg­en ockragult. Den blir pricken över i:et som kopplar ihop din färgpalett.

Tänk på att för små och få kuddar ser ängsligt ut. En hörnsoffa kräver minst två rejäla 60x60-centimeter­skuddar i hörnen, menar hon. Kombinera med en 50x50 och en 40x40.

– Gruppera kuddarna och jobba med formerna. Släng gärna in en rund eller rektangulä­r variant i mixen. Var inte rädd för mönster. Blandar man stora former med små konkurrera­r de inte, säger Maria Mattsson.

Många moderna lägenheter och hus har öppna planlösnin­gar i dag. Det har banat väg för rejäla gardiner som både ramar in möblemange­t och fungerar som ljuddämpar­e. Hotellens lyxiga dubbelläng­der från golv till tak är inspiratio­nen.

Snåla inte med mängden tyg. Det är vecken och den böljande känslan man vill åt, menar Maria Mattson som också vill poängtera en annan fördel med textil:

– Jag tror att vårt behov av det mjuka och taktila, alltså det man kan känna på och få beröring av, är viktigt i svåra och oroliga tider som dessa.

"Tänk huvudroll, biroll och statist. Statisten är den som ska lyfta det hela, ge en kick.

Maria Mattsson inredare

 ?? ??
 ?? ?? ”Grafiska mönster i klara färger gillar jag bäst”, säger Brittmari Tjernlund som älskar att sy och skapa med textil.
”Grafiska mönster i klara färger gillar jag bäst”, säger Brittmari Tjernlund som älskar att sy och skapa med textil.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden