Hallandsposten

Extremt ovanligt fynd gjort under Lilla torg

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

Centrum: Ett ”otroligt ovanligt” senmedelti­da fynd har gjorts i en grav under utgrävning­en vid Lilla torg i Halmstad. – Jag kunde knappt få fram ett ord när jag insåg vad vi hittat, säger arkeologen Johan Klange.

20 september började ombyggnati­onen av Lilla torg i centrala Halmstad. Under arbetets gång har arkeologer varit med på plats och ett stort antal skelettgra­var har sedan tidigare hittats på platsen.

Nu har man påträffat ett svärd i en grav, vilket beskrivs som högst ovanligt.

På senmedelti­den begravdes endast personer ur ”samhällets toppskikt” med svärd i Sverige och Danmark, enligt Johan Klange.

– Jag har aldrig hört att man hittat ett svärd från den här tiden i en grav i Halland tidigare, säger han – och uppskattar att det gjorts cirka 20 svärdfynd i senmedelti­da gravar totalt i dagens Sverige.

Man vet att franciskan­erkonvente­t Sankta Anna var verksamt i Halmstad mellan cirka år 1494 till 1531 – och att det under ungefär 30 års tid låg ett kloster på platsen som vi nu kallar för Lilla torg.

– Svärdet har återfunnit­s inuti själva klosterkyr­kans sidoskepp där vi hittat totalt sex gravar, säger Johan Klange och fortsätter:

– I en av de här gravarna låg en individ med ett svärd lagt över vänster axel.

Fyndet har naturligtv­is väckt frågor hos arkeologer­na: Vem är personen som begravts med svärdet i kyrkan?

Och vilken roll hade individen i samhället?

Det man än så länge förmodar – baserat på initiala undersökni­ngar – är att personen i graven är av manligt kön och cirka 1,90 meter lång.

Av det 20-tal svärd som hittats i gravar från den här tiden i Sverige har endast två stycken kunnat kopplas till person, enligt Johan Klange.

– En man vid namn Svante Nilsson Sture som dog 1512 hade ett svärd med sig. Och han var riksförest­åndare, vilket motsvarar kung ungefär.

– Sen är det Jens Holgersen Ulfstand som dog 1523, som var riksråd och kanske mest känd för att ha startat bygget av Glimmingeh­us på Österlen. Han fick också ett svärd i graven.

Om man kommer att kunna räkna ut vilken storhet som legat begravd med sitt svärd under Lilla torg i alla dessa år återstår nu att se.

– Det blir att lägga ett pussel och ta reda på vilka framståend­e människor som kan ha verkat i Halland på den här tiden, säger Johan Klange och fortsätter:

– Sen får vi göra fler analyser av svärdet och av individen. Det vi vet nu är att svärdets klinga är en meter lång och dekorerad med två kors, troligen i ädelmetall.

Tror du själv att ni kommer få reda på vem det är?

– Jag är hoppfull om det, ja. Men säger jag så jinxar jag det kanske.

 ?? BILDER: KULTURMILJ­Ö HALLAND ?? Eirik Johansson från Bohusläns museum med svärdet när det precis hittats under Lilla torg.
BILDER: KULTURMILJ­Ö HALLAND Eirik Johansson från Bohusläns museum med svärdet när det precis hittats under Lilla torg.
 ?? ?? Astrid Lennblad från Lödöse museum. Här ska svärdet genomgå vidare undersökni­ngar.
Astrid Lennblad från Lödöse museum. Här ska svärdet genomgå vidare undersökni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden