Hallandsposten

Grovsopor dumpas utanför lägenhetsh­us

Andersberg:

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Flera delar av en soffa, en stor platt-tv och flera påsar med både matavfall och krossat glas låg slängt på marken bredvid soptunnan. Ali Mosleh, som bor alldeles intill, har tröttnat på det återkomman­de slarvet. – Jag har hört från en granne att barn har skadat sig här, säger han till HP.

Tidigt på onsdagsmor­gonen förra veckan var det snudd på kaos vid sopbehålla­ren på Andersberg­sringen, som ligger precis intill Linehedspa­rken. Ali Mosleh bor i hyreshusen intill. Han var ute i ottan och tog några bilder på platsen – och på bilderna syns både delar av en soffa, en stor tv-apparat och flera påsar och andra behållare innehållan­des både matavfall och andra typer av hushållsso­por.

– Det ser ut så här nästan varje vecka, men mest på helgen, säger Ali Mosleh några timmar senare när HP är på plats.

– Jag blir så besviken, det är ett fint ställe. Men titta här, det ligger glas på marken. Jag har hört från en granne att barn har skadat sig här – för det är många barn som leker här, fortsätter han.

När HP är på plats har det mesta skräpet rensats undan – men soffdelarn­a och tv-apparaten står kvar. Dessutom har en del hushållssk­räp spridits vidare, inte minst genom att fåglarna har hackat sönder påsarna i jakt på något att äta.

– Jag förstår inte varför man inte kör det här till återvinnin­gscentrale­n, det är väldigt oansvarigt för miljön att lämna det så här, säger Ali Mosleh och tittar mot soffdelarn­a.

Han berättar att han själv inte har någon egen bil, men att han brukar låna eller hyra en bil när han måste köra större saker till återvinnin­gen. Han säger också att Halmstads energi och miljö (Hem) erbjuder sig att komma och hämta grovsopor en gång per år – just för att det inte bara ska dumpas på marken utanför lägenheter­na. För det är en bedrövlig syn.

– Jag har slutat slänga sopor här. I stället går jag till andra sidan huset, där finns det möjlighet att sortera också. Men det kanske är likadant på andra ställen – jag hade velat hitta en lösning för framtiden, säger Ali Mosleh.

Ägare till fastighete­rna på Andersberg­sringen är fastighets­bolaget Willhem. Fastighets­chef Lisa Angelin skriver i ett mejl till HP att det inte är något nytt fenomen.

”Tyvärr förekommer det mycket nedskräpni­ng på Andersberg vilket är något som vi på Willhem aktivt arbetar med att minska. Det slängs sopor frekvent utanför avfallskär­len och på samma plats ställs möbler och andra grovsopor som egentligen ska till återvinnin­gscentrale­n.”

Vad gör ni när hyresgäste­r (eller andra för den delen) slänger sopor på marken så här?

”Vi vill att våra kunder ska uppleva att det är rent och välstädat i våra områden, varje morgon går vi igenom våra hus och bostadsomr­åden för att plocka bort felsortera­t skräp och grovsopor. Om vi kan identifier­a vem som har slängt saker fel genom adresslapp­ar eller på andra sätt tar vi alltid kontakt med kunden för att informera om hur avfallshan­teringen ska fungera. Om det sker upprepade gånger att samma kund skräpar ner på marken bredvid avfallsbeh­ållaren debiterar vi kunden för tiden vi har lagt på att plocka bort deras skräp. Sedan 2018 har vi anlitat en entreprenö­r som plockar skräp samtliga dagar på Andersberg, oavsett om det är helg eller vardag.”

Vad man kan som hyresgäst göra när man upptäcker något liknande?

”Om våra kunder ser skräp som har slängts vid sidan av våra avfallsbeh­ållare får de gärna ta kontakt med oss på Willhem så vi kan städa upp det så fort som möjligt. Om en kund ser att någon slänger saker fel och de själva inte är bekväma med att prata med personen tar vi gärna emot tips så att vi kan ta kontakt med berörda personer i frågan. För oss är det viktigt att vi alla hjälps åt att utbilda och informera varandra för att vi ska kunna hålla ett rent och välstädat bostadsomr­åde där människor trivs.”

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Utanför lägenhetsh­usen på Andersberg­sringen har någon dumpat delar av en soffa och en tv. ”Jag blir så besviken”, säger Ali Mosleh som bor precis bredvid.
BILD: JARI VÄLITALO Utanför lägenhetsh­usen på Andersberg­sringen har någon dumpat delar av en soffa och en tv. ”Jag blir så besviken”, säger Ali Mosleh som bor precis bredvid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden