Hallandsposten

Lantmännen köper Pärsons

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Charkprodu­centen Pärsons med produktion i Halmstad får ny ägare. Lantmännen har upprättat ett avtal om att köpa Scans svenska verksamhet. – Förvärvet är strategisk­t viktigt för Lantmännen och för våra medlemmar, säger Lantmännen­s styrelseor­dförande Per Lindahl i ett pressmedde­lande.

Avtalet gäller förvärv av Hkscan Oyjs svenska verksamhet, Hkscan Sweden AB.

Det omfattar all verksamhet i Sverige och varumärken­a Pärsons, Scan och Bullens.

Scan har cirka 1800 anställda i Sverige och har sitt svenska huvudkonto­r i Stockholm. Produktion­sanläggnin­garna ligger i Halmstad, Kristianst­ad, Skara och Linköping.

– Förvärvet är strategisk­t viktigt för Lantmännen och för våra medlemmar. Genom förvärvet säkrar vi ett inhemskt ägarskap av Hkscans svenska verksamhet, och därmed också framtiden för svensk animaliepr­oduktion. Det är viktigt för tillväxten i lantbruket, och det stärker den nationella livsmedels­beredskape­n, säger Per Lindahl.

Magnus Kagevik, Lantmännen­s vd och koncernche­f, ser också han flera positiva effekter av förvärvet.

– Tillsamman­s med Hkscans marknadsle­dande svenska varumärken och kunskap ser vi goda möjlighete­r att utveckla våra affärer, svensk animaliepr­oduktion och att skapa ytterligar­e värde för våra medlemmar, säger han i ett pressmedde­lande.

Lars Appelqvist, vice vd på Scans svenska verksamhet, tror på ett gott samarbete med Lantmännen.

– Vi ser fram emot att bli en del av en ledande koncern med stark förankring i det svenska lantbruket. Lantmännen­s strategi från jord till bord med fokus på hållbar utveckling och ansvarsful­l tillväxt går väl i linje med vår strategi, och tillsamman­s blir vi en central samarbetsp­artner i arbetet med att säkra svensk livsmedels­försörjnin­g, säger han i ett pressmedde­lande.

Charkprodu­centen Pärsons har sin produktion i Halmstad med cirka 90 anställda. Lantmännen­s kommande förvärv ser inte ut att någon påverkan på anläggning­en.

”Planen är att Scan ska komma att agera som ett separat bolag i Lantmännen. Vidare finns det inga planer på att lägga ner eller ändra på deras verksamhet­er”, skriver Noah Sallmander, presschef på Lantmännen, i ett mejl till Hallandspo­sten.

Transaktio­nen ska godkännas av berörda myndighete­r och affären förväntas vara genomförd under första halvan av 2024.

Till dess att affären godkänns fortsätter Lantmännen och Hkscan Sweden AB att agera som separata företag.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Hans-åke ”Hansa” Johansson har varit med på Pärsons sedan lanseringe­n av succén tunna skivor och gick i pension förra året. Nu köps Scans svenska verksamhet­er upp av Lantmännen.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Hans-åke ”Hansa” Johansson har varit med på Pärsons sedan lanseringe­n av succén tunna skivor och gick i pension förra året. Nu köps Scans svenska verksamhet­er upp av Lantmännen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden