Hallandsposten

64 dog på jobbet 2023 – högsta siffran på 15 år

- Amanda Samuelsson amanda.samuelsson@gp.se

Under 2023 gick 64 personer till jobbet och dog. Det är det högsta antalet arbetsplat­solyckor med dödlig utgång på 15 år. Fackförbun­det Byggnads menar att det aldrig hade tillåtits om det rörde läkare eller poliser och efterlyser en kriskommis­sion. Biträdande arbetsmark­nadsminist­er Paulina Brandberg (L) säger att det ekonomiska läget och konkurrens­en om jobben har påverkat säkerheten. – Varje siffra är en stor tragedi som aldrig skulle ha hänt, säger hon.

En bygghiss rasar från 20 meters höjd och fem byggarbeta­re dör i fallet. Två byggarbeta­re träffas av ett fallande gaffelstat­iv och en av dem skadas så allvarligt att han avlider. En ung skogsarbet­are går igenom isen med en grävmaskin och drunknar.

Bara i december kom tio personer aldrig tillbaka hem från jobbet.

Innan dess hade ytterligar­e 54 personer mist livet på arbetet. Senast så många personer dog i arbetsplat­solyckor var 2008.

Det började den nionde januari med en norsk egenföreta­gare som klämdes till döds under en vältande lastbil.

Sedan fortsatte det, månad efter månad.

I augusti dog 14-årige Muhammad Yaqob på sitt första sommarjobb på en gård i Ulricehamn när han klämdes fast under en mindre hjullastar­e. Hans dröm om att bli polis hann aldrig slå in.

Av vännerna beskrivs han som en glädjespri­dare.

– Han var alltid glad, snäll, väldigt omtänksam och brydde sig om alla. Han gjorde skolan till en väldigt bra plats för många, sa vännen Linnea Anttila Johansson på hans begravning.

I oktober var siffran över personer som dött på arbetet redan uppe i 40.

Den 39:one personen att dö på arbetet var 24-årige Casper Emilsson. Han älskade arbetet på morföräldr­arnas gård i Falköping och pratade sällan om något annat än lantbruk och jakt.

Den 16 oktober träffades han i huvudet av en flera hundra kilo tung ensilageba­l. Han kördes till Sahlgrensk­a och spenderade sin sista tid i livet nedsövd och i respirator innan han förklarade­s hjärndöd.

– Stundtals känner man sig väldigt stark, nästa sekund klappar man ihop fullständi­gt och bara gråter, sa mamma Simona Emilsson, när tidningen besökte gården efter olyckan.

Sveriges biträdande arbetsmark­nadsminist­er Paulina Brandberg (L) säger att hon ser varje siffra i statistike­n som en stor tragedi.

Är det rimligt att man ska kunna gå till jobbet och dö 2023?

– Absolut inte. Vi jobbar ju efter en nollvision där ingen ska behöva dö eller skadas varken på jobbet eller av jobbet.

Efter att ha summerat år 2023 säger Paulina Brandberg att både politiken och samhället i stort måste växla upp arbetet för att pressa ner dödssiffro­rna på landets arbetsplat­ser.

– Jag kommer på alla sätt jag kan se vilka beslut som jag kan fatta. Men jag kommer inte kunna göra det jobbet själv, säger hon.

Regeringen har bland annat gett Arbetsmilj­överket i uppdrag att utföra fler fysiska oanmälda inspektion­er av arbetsplat­ser nästa år.

Men Arbetsmilj­överket får inte några extra pengar till detta, och måste därför bli bättre på att prioritera bort annat, enligt Arbetsmilj­överkets vikarieran­de generaldir­ektör Håkan Olsson. Han tror dessutom att effekten av inspektion­erna är begränsad.

– Det är klart att vi kan göra fler inspektion­er men det är arbetsgiva­rna där ute som har ansvar över arbetsmilj­ön, det är där förändring­en behöver ske, har han tidigare sagt till Ekot.

Paulina Brandberg säger att hon kommer att kalla till sig representa­nter för arbetsmark­nadens parter och andra berörda aktörer och lyssna på vilka åtgärder de tror skulle kunna spela roll i arbetet.

– Jag utesluter inga åtgärder i det här läget, säger hon.

Efter hissolycka­n i Sundbyberg har fackförbun­det Byggnads kritiserat antalet underentre­prenörer vid bygget. De vill att Sverige ska införa ett stopp som gör att man inte kan ha fler än två led av underentre­prenörer på ett bygge. Dels för att lättare avgöra vem som bär säkerhetsa­nsvaret, dels för att byggföreta­gen skulle behöva ha mer egenanstäl­ld personal.

– På vissa arbetsplat­ser är det väldigt långa kedjor av underlever­antörer. Ju längre ner man kommer i de här kedjorna så har man satt i system att man vare sig följer lagar, regler eller kollektiva­vtal, säger Byggnads förbundsor­dförande Johan Lindholm.

Johan Lindholm är också kritisk till att det inte tillsatts en kriskommis­sion för länge sedan.

– Jag är rätt säker på att det hade varit tillsatt om vi pratat om läkare, poliser eller någon annan yrkeskateg­ori.

Från Byggnads håll kommer man under 2024 fortsätta prioritera arbetet med riskbedömn­ingar och systematis­kt arbetsmilj­öarbete, eftersom de ser att det är viktiga frågor för medlemmarn­a.

– Det är helt oacceptabe­lt att man som yrkesarbet­are eller löntagare i Sverige inte kan känna sig säker när man går till jobbet, och den oro som många anhöriga känner med den här statistike­n, säger Johan Lindholm.

Paulina Brandberg säger att hon kommer lyssna på Byggnads förslag och ta till sig vilka åtgärder de vill se, men att hon inte kan lämna några besked idag. Själv tror hon att en pusselbit som skulle göra stor skillnad i arbetet mot arbetslivs­kriminalit­et är att riva sekretessh­indren mellan svenska myndighete­r.

– Vi vet att det finns ett skuggsamhä­lle på vår arbetsmark­nad där det finns stora brister i säkerheten och arbetsmilj­ön. Där behövs det att många fler myndighete­r är delaktiga arbetet och att de kan byta informatio­n med varandra för att komma åt fusk.

Hur har det kunnat bli så här?

– Det får vi såklart analysera jättenoga. Men jag tror att det spelar stor roll att vi just nu har ett dåligt ekonomiskt läge. Att byggandet har bromsat in har gjort att det blivit större konkurrens om jobben och det kan så klart påverka att det blir mer frestande för företagen att pressa priserna på bekostnad av arbetstaga­rnas säkerhet.

Dagen efter hissolycka­n i Sundbyberg besökte Paulina Brandberg olycksplat­sen och lämnade en bukett med vita rosor på minnesplat­sen som vuxit fram längs byggarbets­platsens staket och polisens avspärrnin­gar.

– När det var fem personer som samtidigt förlorade livet är det klart att det berörde mig väldigt, väldigt mycket, säger hon och fortsätter:

– Men jag tycker också det är viktigt att vi tittar på den bredare bilden. Vi har till exempel under det här året haft tragedin kring polischefe­n Mats Löfving där det ju också finns en koppling till arbetslive­t. Jag tycker det är viktigt att vi inte glömmer de psykosocia­la aspekterna som också kan göra att människor inte bara dör på jobbet, utan också av jobbet.

 ?? BILD: CAROLINA BYRMO ?? ”Varje siffra är en stor tragedi”, säger arbetsmark­nadsminist­er Paulina Brandberg (L) om årets statistik över de som dött i arbetsplat­solyckor.
BILD: CAROLINA BYRMO ”Varje siffra är en stor tragedi”, säger arbetsmark­nadsminist­er Paulina Brandberg (L) om årets statistik över de som dött i arbetsplat­solyckor.
 ?? ?? Arbetsmark­nadsminist­er Paulina Brandberg (L) besökte byggarbets­platsen där fem personer dog i en hissolycka i december.
Arbetsmark­nadsminist­er Paulina Brandberg (L) besökte byggarbets­platsen där fem personer dog i en hissolycka i december.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden