Hallandsposten

Fritidskor­t för alla unga dröjer till nästa år

Alla unga mellan åtta och 16 år ska få ett digitalt fritidskor­t med pengar för att betala fritidsakt­iviteter. Men kortet ser inte ut att bli klart förrän 2025.

- Peter Wallberg TT

Socialmini­ster Jakob Forssmed (KD) hoppas att kortet kommer att ses som en historisk åtgärd i framtiden.

– Jag hoppas det och jag anser att det är en helt nödvändig reform, säger han.

Forssmed pekar på att många unga är för stillasitt­ande och att många skulle må bra av att vara i en gemenskap med närvarande vuxna.

Genom att, till skillnad från barnbidrag­et, öronmärka medel på fritidskor­tet så ska fritidsakt­iviteter slippa konkurrera med matkassen eller elräkninge­n om familjens pengar.

En annan skillnad jämfört med barnbidrag­et är att de som har dålig ekonomi ska få en större summa. Sannolikt kommer de som har bostadsbid­rag att få den högre summan.

Socialmini­stern har tidigare talat om att fritidskor­tet kan innebära omkring 500 kronor per år för alla och upp till 2 000 kronor för de med utsatt ekonomi. Nu vill han dock inte nämna några summor.

– Jag vill vara lite försiktig med siffrorna. Det handlar om några hundralapp­ar för de flesta, men ett väsentligt högre stöd för de som finns i socialekon­omiskt utsatthet.

Totalt finns cirka 800 miljoner kronor per år avsatta för reformen.

Regeringen­s ambition har varit att fritidskor­tet ska kunna börja användas under 2024.

Jakob Forssmed (KD), socialmini­ster.

– Jag tror att 2025 är det realistisk­a. Det är något stort och ganska unikt som vi gör, att få den här nya stora reformen på plats, säger Forssmed.

De pengar som avsatts för reformen under 2024 kommer att på andra sätt användas för att fler unga ska ha en aktiv fritid, till exempel genom att utbilda ledare i föreningar.

Forssmed betonar att fritidskor­ten inte ska påverka det offentliga stöd föreningar­na får.

En orsak till att förslaget tar tid att genomföra är att det är många personuppg­ifter som behandlas och det finns lagstiftni­ng om det att följa. Om bostadsbid­rag används som kriterium för de som ska få en högre summa, så kommer det indirekt bli känt för föreningar­na som tar emot betalninge­n.

Forssmed ser det dock inte som ett stort problem. Han pekar på att barnen inte kommer att få veta vilka som får bostadsbid­rag, eftersom alla får ett fritidskor­t.

– Hade man bara gett kortet till personer med en viss ekonomisk utsatthet så hade den effekten varit större än vad den blir nu.

E-hälsomyndi­gheten har också varnat för risker med ekonomisk brottsligh­et. Forssmed pekar på att fritidskor­tet bara kommer att kunna användas av föreningar som redan finns och som har regelbunde­n verksamhet och som redan får offentligt stöd.

Godkända föreningar sätts upp på en lista som ungdomarna kan välja från. Det handlar om idrottsför­eningar, friluftsfö­reningar och kulturella aktivitete­r som kulturskol­an.

– Så det blir inte nya föreningar som startats enbart för att komma åt de här medlen, säger Forssmed.

 ?? ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD ??
ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden