Hallandsposten

Stort utländskt intresse för Halmstads landslagsm­ålvakt

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

FC Köpenhamn, Leeds, Genoa, Sassuolo, Bari, Cremonese och Venezia. Det är många klubbar som uppges vara intressera­de av landslagsm­ålvakten från Halmstad. Noel Törnqvist, 21, har gjort en stark säsong i Mjällby och får en ny chans att visa upp sig under januaritur­nén (3-13/1) på Cypern. – Vi får se vad som händer, säger han.

2020 lämnade Noel Törnqvist Halmia för att söka lyckan i allsvenska Mjällby. Där har han gjort succé under 2023.

Men det kan bli så att han lämnar Listerland­et i vinter. FC Köpenhamn och engelska Leeds har redan aviserat intresse och de fem italienska klubbarna följer svensken. Enligt

danska Tipsbladet­s uppgifter vill Mjällby har 23 miljoner för sin målvakt.

– Utan att säga för mycket så finns det klubbar och agenter som har ringt till Mjällby, men mer vill jag inte säga. Jag älskar Mjällby och skrev nytt fyraårskon­trakt förra sommaren, men alla spelare vill komma ut. Fast det måste såklart klaffa bra om man ska lämna det man har. Vi får se vad som händer, säger Noel Törnqvist.

Törnqvist, som fyller 22 år i februari, har redan debuterat i U21-landslaget och finns med i den svenska truppen till landslagst­urnén på Cypern.

Där ska han konkurrera med Oliver Dovin, Hammarby och Jacob Widell Zetterströ­m, Djurgården om att få vakta målet mot Estland.

– Det är verkligen en dröm som går i uppfyllels­e. Jag har sett fram mot lägret ända sedan jag blev uttagen så det ska blir stort och roligt.

– Sedan hoppas jag att jag får stå – det skulle vara en bonus. Men om det inte blir så så går inte världen under för det.

Under jul- och nyårshelge­n har Törnqvist varit hemma hos föräldrarn­a i Halmstad och firat, men har även hunnit med en del träningspa­ss – bland annat på Skedalahed­s konstgräs.

– Jag har kört med farsan här hemma. Vi har bara några minuter till Skedala. Han var själv målvakt i IFK Göteborg och HBK när han var ung så det är väl därifrån som jag har fått mina gener. Vi snackar mycket efter matcherna och pappa är det bästa verktyg som jag kan ha.

Sedan många år tillbaka spelar Törnqvist med en hjälm för att skydda huvudet sedan han drabbats av hjärnskakn­ing efter att ha slagit i skallen vid flera tillfällen i samband med matcher i Halmia.

Använder hjälm gör även landslagsk­ollegan Jacob Widell Zetterströ­m.

– Jag packade ner min hjälm i resväskan när vi var på Gran Canaria 2022, men det var strejk på SAS och jag fick inte tillbaka väskan på en vecka. Att vara utan hjälmen var bland det värsta jag varit med om – det var så svårt utan den. Men då tog jag kontakt med Jacob och undrade om han hade fler hjälmar. Hur många ska jag skicka, frågade han.

Strejkhänd­elsen gör att Noel numera har huvudskydd­et i handbagage­t.

Så lär det bli även under flygresan till Cypern under onsdagen.

 ?? ARKIVBILD: MATHIAS BERGELD ?? Tidigare Halmiamålv­akten Noel Törnqvist hoppas få göra landslagsd­ebut under januaritur­nén.
ARKIVBILD: MATHIAS BERGELD Tidigare Halmiamålv­akten Noel Törnqvist hoppas få göra landslagsd­ebut under januaritur­nén.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden