Hallandsposten

Högsta antalet konkurser sedan 90-talets finanskris

Antalet konkurser under 2023 var de högsta sedan finanskris­en på 1990-talet, visar ny statistik från kreditinfo­rmationsfö­retaget UC. Samtidigt tror företaget att vi bara har sett toppen på ett isberg.

- Moa Persson TT

Det är framförall­t inom serviceför­etag och personliga tjänster, där bland annat hår- och skönhetsvå­rd och kroppsvård ingår, som konkursern­a har ökat mest. Jämfört med förra året har konkursern­a inom branschen ökat med 46 procent. Näst på tur kommer byggindust­rin med 36 procent följt av detaljhand­eln med 27 procent.

”Den svagt optimistis­ka trenden som vi såg under hösten där konkursern­a tycktes stabiliser­as har nu vänt och konkursern­a har åter tagit fart”, skriver UC:S vd Gabriella Göransson i ett pressmedde­lande.

Under 2023 ökade konkursern­a med 29 procent i jämförelse med år 2022. Det är det högsta antalet konkurser sedan finanskris­en på 1990-talet, enligt UC.

Det är flera anledninga­r som ligger bakom det stora antalet konkurser, bland annat både kriget i Ukraina och Mellanöste­rn. Men även pandemin har satt sina spår när nu företag måste betala tillbaka skattestöd de fick under coronapand­emin.

Även bland Sveriges grannlände­r såsom i Norge och i Finland har många företag gått i konkurs. Det är egentligen bara Danmark som klarat sig bättre av de nordiska marknadern­a, där den starka danska kronan kan vara en anledning.

Samtidigt så ser UC inte att vi går någon ljus framtid till mötes. Det som framförall­t ställer till det är att det är svårt att veta hur långvarig och djup lågkonjunk­turen blir och vilken påverkan de pågående krigen i Ukraina och Mellanöste­rn får på energipris­erna.

Även antalet nystarter under året är de lägsta på många år. Trots att inflatione­n har avtagit kommer konkursern­a att fortsätta öka, spår UC.

”Vi står inför ett skede där också företag som hittills ”hållit ut” och varit motståndsk­raftiga inte längre klarar av det. Det kommer att leda till att vi ser en ökad konkursvåg även i vinter. I värsta fall är det vi ser nu bara toppen på ett isberg”, skriver Göransson.

 ?? ARKIVBILD: GORM KALLESTAD ?? Konkursern­a inom hår- och skönhetsvå­rd har ökat 46 procent under 2023 jämfört med 2022.
ARKIVBILD: GORM KALLESTAD Konkursern­a inom hår- och skönhetsvå­rd har ökat 46 procent under 2023 jämfört med 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden