Hallandsposten

Billigare soppa pressar elbilsförs­äljning

Lågkonjunk­turen slår nu hårt mot bilförsälj­ningen. 2024 förväntas bli det sämsta året sedan finanskris­en 2008–09. Elbilarna ser ut att åka på en extra hård smäll. – Ett oroande trendbrott, säger Mobility Swedens chefsekono­m Sofia Linder.

- Tobias Österberg Olle Lindström TT

Bedömninge­n görs av branschorg­anisatione­n Mobility Sweden som spår en nyregistre­ring av 240 000 personbila­r under innevarand­e år. Det är en minskning med 17 procent jämfört med 2023 och den lägsta nivån sedan finanskris­en slog till.

Prognosen baseras på en historiskt låg orderingån­g under det senaste året och minskade orderböcke­r, något som med eftersläpn­ing kommer att slå på nyregistre­ringarna i år, enligt Mobility Sweden.

Lågkonjunk­turen parat med de höga räntorna får köpare att avvakta med investerin­gsbeslut av ny bil.

– Framför allt är det privatpers­oner som tvekar, säger Mobility Swedens vd Mattias Bergman.

Branschorg­anisatione­n konstatera­r att utveckling­en framförall­t kommer att slå mot elbilsmark­naden. Andelen elbilar bedöms minska och landa på 35 procent 2024, från 39 procent 2023.

– Elektrifie­ringen kommer att stanna upp, säger Sofia Linder.

Orderböcke­rna för elbilar ligger i december nu andelsmäss­igt på 25 procent. För ett år sedan var den andelen 50 procent.

Den borttagna klimatbonu­sen har haft stor effekt på att andelen elbilar nu minskar, enligt Mattias Bergman och pekar på egna undersökni­ngar där det höga inköpspris­et är den avgörande faktorn till att skjuta upp bytet till en elbil. Laddinfras­trukturen upplevs däremot som ett allt mindre problem.

Att drivmedels­priserna föll kraftigt vid årsskiftet, som en följd av den kapade reduktions­plikten, kommer också att bidra till att elektrifie­ringen stannar upp, enligt Mattias Bergman.

– Då behåller man sin gamla bil, säger han, vilket enligt honom i förlängnin­gen blir en fattigdoms­fälla eftersom det är billigare att tanka el.

För 2023 skedde en registreri­ng av drygt 289 000 personbila­r, en svag ökning med 0,5 procent jämfört med 2022.

I topp ligger Tesla med 16 412 nyregistre­ringar av Model Y för helåret 2023. Den pågående strejken mot bilföretag­et kan dock haft en viss mindre effekt, även om branschorg­anisatione­n tror att den är marginell. I december 2023 hade Tesla 5,9 procents marknadsan­del (avseende de mest sålda modellerna Y och 3), det kan jämföras med 6,7 procent under helåret 2023.

Efter Teslas Model Y följer Volvo med XC40 respektive XC60 som de mest sålda bilarna under 2023.

 ?? ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG ?? Nya siffror för bilförsälj­ningen har presentera­ts.
ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG Nya siffror för bilförsälj­ningen har presentera­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden