Hallandsposten

Vintervägh­ållning måste prioritera­s

- Thomas Hammarströ­m regionchef Sveriges Åkeriföret­ag Halland

Nu behövs nya konstrukti­va samtal med ansvariga myndighete­r och utförare för att få en vintervägh­ållning som matchar behovet. Låt oss utföra vintervägh­ållningen när den görs bäst – då det behövs. Det skriver Thomas Hammarströ­m från Sveriges Åkeriföret­ag Halland.

HP debatt 3/1. Det är likadant varje år. När första halkan kommer lamslås trafiken. Kommer det dessutom snö går det snabbt från ett dåligt läge till något ännu värre – och farligare. Det behöver inte vara så.

Med en vintervägh­ållning i full beredskap och som prioritera­s som en akut åtgärd, då blir vägarna säkrare.

Trafiken på våra vägar har ökat stadigt de senaste åren. För yrkestrafi­ken märks det genom att industri och handel har flyttat ut sina lager på vägarna. Det som vi konsumente­r handlar har ofta levererats samma dag.

Det betyder att leveranser­na måste ske varje dag, året runt för att allt ska fungera.

Egentligen har förutsättn­ingarna för körning på vinterväga­r aldrig varit bättre. Fordonen har blivit säkrare, tekniska antisladdo­ch slirsystem finns i alla fordon.

Däcken är av bra kvalitet, krav på vinterdäck finns för alla fordon under vintern och halkkörnin­g är obligatori­skt vid körkortsut­bildning.

Ändå blir det stora problem på vintern, och till stor del beror det på hur vintervägh­ållningen är upphandlad.

På det statliga vägnätet upphandlar Trafikverk­et fleråriga vägunderhå­llsåtgärde­r i stora kontrakt och områden, där vintervägh­ållning ingår som en del. Vintervägh­ållningen styrs av utsedd entreprenö­r enligt kriterier som Trafikverk­et satt upp.

Vi anser att man sätter för snäva ramar i dessa upphandlin­gar med iver att spara pengar, och det förhåller sig entreprenö­ren till i lågt lämnade anbud.

Men det finns åtgärder som går att genomföra nu som kan rädda liv och skapa en säkrare situation på vinterväga­rna.

Upphandla vintervägh­ållningen ur ett beredskaps­perspektiv.

Bryt ut den från övrigt vägunderhå­ll.

Minska storleken på anbuden för att öka möjlighete­n att medelstora företag blir kontrakter­ade.

Vintervägh­ållningen måste prioritera­s som en akut åtgärd.

Vi tror inte att nuvarande upphandlin­gsform leder till bra vintervägh­ållning. Det saknas incitament till förebyggan­de underhåll som är helt avgörande för en acceptabel vägstandar­d vintertid.

Hela samhället tjänar på mer förebyggan­de åtgärder. Nu flyttas kostnadern­a i stället till andra ställen. Näringsliv­et får vänta på leveranser med driftstopp som följd, inhämtning av sopor och andra samhällstj­änster fördyras, åkerier får ökade personalko­stnader, olyckor ger kostnader för försäkring­sbolag och fordonsäga­re. Framför allt blir det stora personliga kostnader för de som är inblandade i en eventuell olycka.

Vi anser att kostnaden ska tas direkt där den uppstår, i det förebyggan­de arbetet med vintervägu­nderhåll.

Åkeriföret­agen har vägen som arbetsplat­s och arbetsmilj­öansvaret för sina förare. De måste kunna lita på att vintervägh­ållningen fungerar när de tar beslut om att skicka ut sina fordon.

Nu behövs nya konstrukti­va samtal med ansvariga myndighete­r och utförare för att få en vintervägh­ållning som matchar behovet. Låt oss utföra vintervägh­ållningen när den görs bäst – då det behövs. Det är hög tid att anpassa väghållnin­gen efter verklighet­en på våra vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden