Hallandsposten

Lurig snö skjuter på bekämpning av halkan

Halmstad: Det gäller att gå och cykla försiktigt i Halmstad. Den av meteorolog­erna utlovade – och försenade – snön har gjort att kommunen skjutit på halkbekämp­ningen.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Under onsdagen gick SMHI ut med en gul varning för vind i kombinatio­n med snöfall i hela Halland. Meteorolog­erna varnade för att vädret kan innebära ett besvärligt väglag under dagen. Men redan sedan i tisdags har det varit isbana i delar av Halmstads kommun.

Kommunen hade i går dock valt att skjuta på halkbekämp­ningen. Detta för att undvika dubbelarbe­te med anledning av kommande snöfall, berättar Ola Svensson, avdelnings­chef på teknik- och fastighets­förvaltnin­gen.

– Det har varit lite bråkigt väder de senaste dygnen. Det är en liten isskorpa som ligger ute i kommunen, vilket inte är så kul, säger han.

– Sen har det utlovats snö, men snön har skjutits fram av våra kära meteorolog­er. Då är det svårt för oss att veta om vi ska halkbekämp­a nu med risk att vi får ploga bort det efter någon timme. Därför har vi försökt skjuta på halkbekämp­ningen så gott det går, fortsätter Svensson och tillägger:

– Halkbekämp­ningen kostar rätt mycket pengar och man vill inte göra insatser i onödan med den budget vi har.

Större vägar, huvudleder och kommunens så kallade supercykel­stråk har dock halkbekämp­ats. Även andra större cykelstråk och branta backar i bostadsomr­åden har behandlats under onsdagen efter samtal från invånare.

I övrigt avvaktade förvaltnin­gen till torsdagen för att veta om de ska trycka på snöröjning­sknappen, eller halkbekämp­ningsknapp­en.

– Upp mot tio centimeter snö har utlovats fram till torsdagsmo­rgonen. Vi försöker följa SMHI, men ibland känner vi oss lite handfallna när vi egentligen skulle vilja ge oss ut och halkbekämp­a. Men det är så här vi måste jobba, säger Ola Svensson.

När det gäller ytor som trottoarer ligger ansvaret att halkbekämp­a på respektive fastighets­ägare. På kommunens hemsida finns en karta där man kan se var man kan hämta gratis flis.

För den enskilde invånaren gäller det att vara försiktig när man ger sig ut de kommande dagarna. Även om ytorna har halkbekämp­ats så kan det finnas isfläckar här och där.

Särskilt vaksam ska man vara efter en eventuell snöplognin­g, varnar Ola Svensson.

– Efter en plogrunda – som vi förmodlige­n gör under natten till torsdagen eller under torsdagsfö­rmiddagen – så kommer det att vara superhalt innan vi får ut fliset, säger han.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden