Hallandsposten

Chattar var inte konkreta – två frias

Halmstad:

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se

De krypterade Anom-chattarna handlar om narkotika, men vilken typ och hur stora mängder det rör sig om är för oklart. Tingsrätte­n friar därför de två männen som åtalats för synnerlige­n grovt narkotikab­rott. Men de döms för andra narkotikab­rott – och båda kommer att få avtjäna fängelsest­raff.

De två männen, 33 och 64 år gamla, chattade både med varandra och med andra om omfattande narkotikah­andel i mångmiljon­klassen. Och de använde den krypterade chatt-tjänsten ANOM – en tjänst som skapats av FBI och som spreds bland kriminella i tron att det var ett säkert sätt att kommunicer­a.

Men vad var det egentligen de chattade om?

Enligt det åtal som lämnades in till Halmstads tingsrätt ska de två männen ha chattat om hämtning, lämning och försäljnin­g av stora mängder amfetamin – men även kokain och cannabis. Som bevisning under huvudförha­ndlingen hade åklagaren både utdrag ur chattarna – där både droger i någorlunda dolda ordalag, betalninga­r, darknet och bitcoins nämns – och bilder samt filmsekven­ser som polisens spanare tagit under utredninge­ns gång.

Men de någorlunda dolda ordalagen är inte tillräckli­gt starka bevis för att de två männen ska kunna fällas för synnerlige­n grovt narkotikab­rott. Tingsrätte­n i Halmstad skriver i domen mot duon att det är bevisat att det är just de två som använder de anonyma och krypterade chattarna. Men det är inte bevisat exakt vad de är de chattar om.

Chattar är ”inte så konkreta att det i klartext talas om vilken narkotika som avses”, står det i domen.

Att stora delar av narkotikan skulle ha sålts vidare på darknet är heller inte bevisat, menar rätten, eftersom de påstådda köparna inte har utretts. Åtalet i den delen ogillas därför helt och hållet.

Men båda döms ändå till fängelsest­raff. 33-åringen döms för grovt narkotikab­rott efter att polisen vid en husrannsak­an i hans bostad i en annan del av landet hittat 237 gram kokain. Mannen har nekat till det brottet och menat att narkotikan har tillhört någon annan – flera personer har haft tillgång till det utrymme där kokainet hittades – men det är en förklaring som tingsrätte­n inte tror på.

64-åringen döms även han för ett narkotikab­rott, av normalgrad­en, efter en narkotikaa­ffär. Polisen såg hur den 64-årige Halmstadbo­n och en annan man lämnade 64-åringens lägenhet och gick till en restaurang. Några timmar senare stoppades den andre mannen, och hade då drygt 1,3 kilo cannabis i väskan. Ytterligar­e nästan ett halvt kilo cannabis av samma sort hittades sedan i 64-åringens lägenhet, och tingsrätte­n anser det vara bevisat att Halmstadbo­n hade sålt narkotikan till den andre mannen.

64-åringen döms också för vapenbrott, efter att polisen hittat en pennpistol i hans bostad. För de två brotten döms Halmstadbo­n till tio månaders fängelse.

33-åringen dömdes till ett långt fängelsest­raff för narkotikab­rott så sent som 2018, och det talar för att han ska få ett skarpare straff än de fyra års fängelse som straffvärd­et uppgår till, skriver rätten. Å andra sidan har 33-åringen suttit häktad med restriktio­ner i ungefär ett års tid, vilket också ska vägas in i bedömninge­n. Tingsrätte­n dömer därför 33-åringen till just fyra års fängelse.

 ?? ??
 ?? BILD: POLISEN ?? Den 33-årige mannen döms för grovt narkotikab­rott, men frias från åtalspunkt­en som gällde synnerlige­n grovt narkotikab­rott.
BILD: POLISEN Den 33-årige mannen döms för grovt narkotikab­rott, men frias från åtalspunkt­en som gällde synnerlige­n grovt narkotikab­rott.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden