Hallandsposten

Förre tjuvens bästa tips: ”Flasha inte”

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Sverige: Före detta inbrottstj­uven Christer Karlsson menar att varken larm, lås eller belysning stoppar en tjuv som fått span på något den verkligen vill ha. Tricket är därmed att undvika att visa upp sina värdesaker – både i hemmet och i sociala medier.

Han har gjort omkring 5 000 inbrott, men har för länge sedan bytt sida. Christer Karlsson är tjuven som blev hederlig och som startade organisati­onen KRIS, kriminella­s revansch i samhället.

Numera hjälper han gärna folk som vill skydda sina hem från inbrottstj­uvar – och menar att grundregle­rna är desamma i dag som på hans tid som kriminell.

– Nu är det ju kanske 25 år sedan, men i princip är det samma dörrar och samma lås. Det har kommit till lite nya larm, men det var ju larm på den tiden också. Ville man komma åt de riktiga guldgrejer­na på Östermalm eller i Danderyd så var det ju alltid larmat. Så det fick man ju lära sig att gå förbi.

Larmen går att kringgå, menar Christer Karlsson.

– Ja, ja. Det går att göra, lite beroende på vilken modell man har. Och sedan finns ju de som har kontakter på larmcentra­ler och liknande och som kan få koder och annat. Det är ju mycket ”hustle” i dag i alla möjliga företag, och larmföreta­gen är inte undantagna. Det räcker ju att det är en bror eller syster som jobbar där och som blir tvingad att göra saker, säger Karlsson.

Vilket var ditt standardsä­tt att bryta dig in?

– Det vanligaste var att jag ringde på dörren. Och om ingen öppnade så bröt jag upp dörren.

Christer Karlsson bor själv i en lägenhet på markplan. Där ser han om någon kommer, säger han. Några larm har han inte. Men han skyltar heller inte med sina värdesaker – vilket han ser som en central del i att undvika att utsättas för inbrott.

– Det folk gör är att de har saker synliga utifrån. Om man kikar in genom fönstret så står det en fet laptop där. Då tar det ju en minut att ta sig in, ta den och sticka. Då spelar det ingen roll om det är larm. Är det något de verkligen vill ha så kommer de in och tar det. Så det viktiga är att man inte håller på och flashar med sina fina grejer. Och det gäller även på Facebook och Instagram. Att man inte lägger upp bilder där man ser dyra tavlor eller klockor.

När det gäller utrustning då – vad är bäst?

– Bra lås är a och o. Lås och dörrar. Då blir det svårare att komma in, och det låter mer. Då kan grannarna upptäcka det och komma – speciellt när det gäller lägenheter.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Christer Karlsson.
BILD: PRIVAT Christer Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden