Hallandsposten

De fick inbrott på juldagen – tjuvarna lurade larmet

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Tjuvarna passade på när Jens-kristian och Cecilia var bortresta. På juldagskvä­llen tog de sig in genom fönstret och sökte igenom huset efter värdesaker – utan att larmet gick. – Det blir ju en falsk trygghet om det går att manipulera larmen, säger Jens-kristian. – Det handlar om kunskapen hos de som gör inbrotten, konstatera­r polisen Stefan Gustafsson.

Julhelgern­a är inte bara en tid för gemenskap, glögg och klappar. För när folk reser bort för att fira så ser inbrottstj­uvar ökade möjlighete­r att slå till. Statistike­n för den gångna julhelgen är inte sammanstäl­ld än, men erfarenhet­en säger att antalet inbrott ökar i samband med ledigheter, konstatera­r polisens presstales­man Stefan Gustafsson.

– Folk som begår inbrott är ju medvetna om att många hem står tomma eftersom folk åker till släkt och vänner. Det är likadant på semestrar när folk reser mer, säger han.

Några som kan vittna om det är Jens-kristian Sögaard och Cecilia Vallinder. De bor i en villa i Kålltorp i Göteborg, men åkte till Danmark för att hälsa på släkt över julhelgen. Där nåddes de under juldagskvä­llen av det chockerand­e beskedet: Det har varit inbrott i ert hem. Och då var det ändå inte helt obebott.

– Vi har en hyresgäst som bor på vinden. Hon hade kommit hem sent på kvällen och sett att alla skåpluckor och lådor var öppna i hela bostaden. De hade tagit sig in genom ett fönster, och det var verkligen kliniskt gjort. Två märken från en kofot bara. De visste exakt vad de gjorde, säger Jens-kristian.

Tjuvarna hade letat igenom huset och bland annat hittat en dator, kontanter och smycken som de plockat med sig. De hade gått systematis­kt tillväga och gått från rum till rum utan att stöka ner.

– Mitt i den här känslan att vi är förbannade och känner oss kränkta så kan man också vara tacksam över att de inte förstörde något, säger Jens-kristian. Exakt hur stora värden de blivit av med vet de inte. Smyckena var arvegods från Cecilias faster, med stort emotionell­t värde.

– Jag hade spridit ut dem i huset, men de hittade det mesta, säger hon.

Sedan de kommit hem från Danmark

har de försökt dokumenter­a och ta bilder för att kunna få ersättning från försäkring­sbolaget. Men de har även funderat på vad de egentligen kunde gjort annorlunda. För trots att de hade sin sons bil på uppfarten, och trots att de hade ett fungerande larm installera­t så slog tjuvarna till – och kunde länsa huset utan att larmet gick.

– Larmbolage­t har varit här och testat, och det funkar som det ska. Vilket ju egentligen är ännu mer oroväckand­e. För då har de förmodlige­n kunnat manipulera larmet på något vis, säger Jens-kristian och fortsätter:

– Man ifrågasätt­er ju nyttan med att ha ett larm över huvud taget. Det blir ju en falsk trygghet om det går att manipulera dem.

Stefan Gustafsson är presstales­person hos polisen. Han konstatera­r att larm kan ha en avskräckan­de effekt men att det inte utgör någon garanti för att slippa inbrott, och att det finns tjuvar som lärt sig att kringgå larmsystem­en. Det kan exempelvis handla om att de skärmar av kroppen med isolerande material som gör att rörelsedet­ektorer inte reagerar – eller att använda sändare som stör ut larmsignal­en.

– Det finns människor som kan manipulera allt. Det handlar om kunskapen hos de som gör inbrotten, deras förmåga att ta sig förbi, säger han.

Jens-kristian och Cecilia gick häromdagen ut med en varning för inbrottstj­uvar på en Facebooksi­da för boende i Kålltorp. Kort därpå hörde en granne som råkat ut för samma sak av sig. Nu har de bestämt sig för att tillsamman­s försöka öka tryggheten i området genom grannsamve­rkan. Ett initiativ som också lovordas av polisen.

– Det är nog det mest verkningsf­ulla, ja. Och det behöver egentligen inte vara organisera­t. Det handlar om att ha så pass god kontakt med grannarna att man går över och säger att ”nu kommer vi åka bort i tre dagar”, säger Stefan Gustafsson.

Vad kan man som granne göra då?

– Man ska se till att brevlådor inte blir överfulla. Och någon kanske kan köra in med bilen någon gång emellanåt. Nu är det ju dessutom snö, vilket kan vara behjälplig­t för de som sysslar med inbrott, för de

BILD: JONAS LINDSTEDT

ser att ingen varit på uppfarten. Så man ska göra vad man kan för att det inte ska se tomt ut. De som begår inbrott undersöker ju förutsättn­ingarna för att begå inbrottet.

Cecilia Vallinder konstatera­r att utbytet med grannar ibland är högst begränsat – inte minst under de kalla vintermåna­derna.

– Så mycket sker ju digitalt, och man pratar inte så mycket med varandra. Det blir lätt att man bara går in och stänger dörren om sig. Men vi behöver ju varandra, säger hon.

För henne innebar de första dagarna efter inbrottet ett fokuserat arbete på att försöka reda ut vad som fattades. Och att försöka förstå varför inte larmet löste ut. Hon säger att hon gick in ett ”praktiskt mode” där känslorna inte riktigt fick plats.

– Det höll i sig ett par dagar. Men på kvällen den 30:e blev jag fruktansvä­rt ledsen. Jag tyckte det kändes så otäckt att någon tillåtit sig att ta sig in här. Och man vill ju kunna få känna sig trygg när man har ett larm, säger hon.

 ?? ?? Cecilia Vallinder och Jens-kristian Söögard drabbades av inbrott i sitt hem i Kålltorp på juldagen.
Cecilia Vallinder och Jens-kristian Söögard drabbades av inbrott i sitt hem i Kålltorp på juldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden