Hallandsposten

Landssorg efter bombdåd i Iran

- (TT-AP-AFP)

Minst 100 personer har dödats av två sprängladd­ningar som detonerade i närheten av den iranske toppgenera­len Qassem Soleimanis grav i Kerman, enligt statliga iranska medier. Många uppges vara skadade. Provinsens guvernör kallar händelsen för en ”terrorista­ttack” och regeringen har utlyst landssorg.

Explosione­rna inträffade i samband med en minnesstun­d för den iranske generalen Qassem Soleimani i Kerman, omkring 82 mil sydost om huvudstade­n Teheran, där många människor hade samlats.

Irans inrikesmin­ister Ahmad Vahidi säger till iranska statstelev­isionen att den första bomben utlöstes vid 15-tiden, lokal tid, och att den andra bomben detonerade omkring 20 minuter senare. Vahidi uppger att den andra explosione­n dödade och skadade fler än den första.

Sammanlagt dödades 103 personer och över 200 skadades, rapportera­r iranska statliga medier med hänvisning till myndighete­rna i landet.

Irans regering har utlyst landssorg på torsdagen för att hedra minnet av de döda.

Filmer visar hur tusentals sörjande människor samlats för att delta i årsdagscer­emonin. Senare hörs ljudet från skrikande människor.

Många uppges ha trampats ned i samband med att människor på platsen drabbades av panik, rapportera­r statliga medier.

– Händelsen är en terrorista­ttack, säger Rahman Jalali, vice guvernör i Kermanprov­insen där Soleimani ligger begravd, till statlig iransk tv, utan att utveckla vem som kan ligga bakom explosione­n.

Ingen grupp har sagt sig ligga bakom dådet som kan vara den dödligaste attacken i Iran sedan 1978, då hundratals människor dödades i en anlagd brand i en biograf i Abadan.

Irans president Ebrahim Raisi säger i ett uttalande att de skyldiga för ”denna fega handling” snart kommer att straffas.

FN:S generalsek­reterare António

BILD: TASNIM NEWS AGENCY

Guterres fördömer bombdådet. ”Generalsek­reteraren fördömer starkt attacken i dag mot en minnescere­moni i Kerman”, säger en talesperso­n för Guterres.

EU uttrycker sin solidarite­t med det iranska folket.

”Denna terrorhand­ling har krävt ett chockerand­e antal civila dödsoffer och skadade”, säger en talesperso­n för EU.

General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolution­sgardets elitstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönaratta­ck vid Bagdads flygplats den 3 januari 2020. Iran har tidigare anklagat Israel för inblandnin­g i attacken.

 ?? ?? Den andra explosione­n dödade flest människor, enligt inrikesmin­istern.
Den andra explosione­n dödade flest människor, enligt inrikesmin­istern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden