Hallandsposten

Starkare krona kan innebära sjunkande matpriser 2024

Den starkare kronan ger ökat hopp om sjunkande matpriser i år. – Det är den bästa julklappen vi fått, säger Carl Eckerdal på Livsmedels­företagen.

- Alice Nordevik TT

En viktig förklaring till de stigande matprisern­a de senaste åren har varit den svaga kronan. Nu stärks kronan igen, vilket ökar hoppet om mer stabila – eller till och med sjunkande – priser på vissa varor.

Livsmedels­företagens prognos är att kostnadsök­ningarna för att producera livsmedel fortsätter uppåt, men i en betydligt försiktiga­re takt än tidigare. Tack vare den stärkta kronan ser läget ytterligar­e lite ljusare ut.

– Kronan har en otroligt stor inverkan på produktion­skostnader­na av livsmedel i Sverige. Så att kronan har stärkts är den bästa julklappen vi har fått, säger Carl Eckerdal.

Behåller kronan sitt nuvarande värde – eller stärks ytterligar­e – är det goda nyheter för såväl branschen som för svenska konsumente­r.

– Det är goda nyheter, för en starkare krona kan mildra prisökning­arna på livsmedel och i förlängnin­gen bidra till att de kan justeras ned, säger Carl Eckerdal.

Det är dock i regel stor eftersläpn­ing mellan förändrade produktion­skostnader och konsumentp­riser, betonar han.

– Priserna som konsumente­rna möter i butik nu är ofta resultatet av leveransav­tal som är uppgjorda på förhand. De kontrakten gäller för de allra flesta i tre till fyra månader.

Även på världsmark­naden ser läget ut att stabiliser­as efter några volatila år. Fn-organet FAO:S matprisind­ex var oförändrat i november jämfört med oktober, och 10,7 procent lägre än i november 2022.

– Som det ser ut nu börjar det lugna ner sig och priserna faller successivt tillbaka, säger Bengt Johnsson, utredare på Jordbruksv­erket.

Han betonar dock att en allvarlig väderstörn­ing som påverkar ett viktigt produktion­sområde, eller en säkerhetsp­olitisk händelse av vikt, skulle kunna rubba jämvikten.

– Men följs de här långa cyklerna så är det på väg in i ett lugnare skede, säger han.

Allra högst var de globala råvarupris­erna i mars 2022 efter att Ryssland invaderat Ukraina och förhindrat spannmålse­xport från landet. Sedan dess har de börjat falla tillbaka – men ligger historiskt sett fortsatt på en hög nivå, betonar Bengt Johnsson.

– Det är inte bra för en produktion som är långsiktig att det är så tvära förändring­ar. Bonden vill ha trygga förutsättn­ingar för sin produktion och konsumente­n vill känna sig säker på att ha råd att köpa mat varje dag, säger han.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Den stärkta kronan kan innebära goda nyheter för livsmedels­branschen, enligt branschorg­anisatione­n Livsmedels­företagen.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Den stärkta kronan kan innebära goda nyheter för livsmedels­branschen, enligt branschorg­anisatione­n Livsmedels­företagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden