Hallandsposten

Kylan lyfter elpriset – Forsmarkst­opp bidrar

- Olle Lindström TT

Det är ovanligt kallt. Och värre blir det. På torsdagen lyfter elpriset med 50 procent, och räkna med priser upp emot 1,50 kronor/kwh framåt helgen. En kärnkrafts­reaktor i Forsmark på halvfart flera veckor framåt kan få stora priseffekt­er vid kyla.

Under fredag-lördag pekar prognosern­a på över tio grader kallare än normalt i genomsnitt över landet. Det ger ett extra stort sug på el – effekttopp­ar som överskride­r vad Sveriges egna elprodukti­on klarar av. Som tur är går många arbetsplat­ser fortfarand­e på halvfart efter helgerna, vilket håller nere elbehovet.

– Det hade kunnat bli ännu högre. Men importbeho­v kommer det att bli, säger Johan Sigvardsso­n, elanalytik­er på elbolaget Bixia.

På torsdag lyfter elpriset till närmare en krona per kilowattim­me (kwh) i hela landet, från 67 öre i genomsnitt på onsdagen. Framåt fredag lördag spår Sigvardsso­n att dygnsprise­t landar på i storleksor­dningen 1,50 kronor/kwh.

För mot helgen avtar vindarna också. I norra Sverige kämpar dessutom en del vindkraftp­arker med isproblem på snurrorna, även om det är ganska normalt. Och kärnkrafte­n går inte för fullt. På onsdagen meddelade Forsmark att stoppet vid en av de tre reaktorern­a förlängs till 24 januari, vilket innebär att den kommer att gå på halvfart.

Normalt sett ingen jättegrej. – Men sånt påverkar när det är smällkallt, då räknas varje megawatt. Och då får det stor priseffekt, säger Christian Holtz, analytiker vid elkonsultb­olaget Merlin & Metis.

Det är ändå betydligt lindrigare än hur det såg ut under kalla dagar förra vintern. Det bättre elläget med lägre bränslepri­ser i Europa, fransk kärnkraft i bättre form, gör att den förmodade elimporten kommande dagar inte blir fullt lika dyr.

Det är heller inte lika kallt söder om Sverige, vilket dämpar förbruknin­gen.

Efterfråga­n på el stiger i kylan.

Vad som händer med priset resten av vintern och våren är avhängigt vädret. Långtidspr­ognosen pekar i nuläget på en ganska kall januari, då blåser det dessutom oftast mindre än normalt.

– Det är väderprogn­oserna som sticker ut, det är det som påverkar priset, säger Christian Holtz som får medhåll av Johan Sigvardsso­n.

– Blir det kallt en längre tid tömmer vi vattenmaga­sinen, säger han.

Underskott i vattendamm­arna får effekt på elpriserna längre fram i vår. Framtidsko­ntrakten på Nasdaqs råvarubörs för elleverans under andra kvartalet har stigit tydligt de senaste veckorna, om än inte till några avskräckan­de nivåer likt hösten vintern 2022/2023, från cirka 40 öre till omkring 60 öre/kwh sett till hela Norden.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt (som höjdes vid årsskiftet), moms och nätavgift på över en krona/kwh.

 ?? ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ??
ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden