Hallandsposten

Hbk-löftet gjorde årets mål – och tänker vara kvar

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Nicolina Svensson tog emot bollen och klippte till med högerfoten. Nu har Halmstads Bk-mittfältar­ens långskott röstats fram till årets mål av HP:S läsare – och 17-åringen tänker stanna i HBK trots vinterns turbulens i och kring damlaget. – Det blev värre än vad det behövde bli. Vi skrämde upp varandra, tycker hon.

Det är sjätte året i rad som Hp-sporten har tagit hjälp av er läsare för att rösta fram årets lokala fotbollsmå­l från de matcher vi har direktsänt på hallandspo­sten.se.

Nicolina Svensson slog till hemma mot IFK Göteborg andra helgen i oktober. HBK förlorade till slut division 1-mötet med 1–5 – men Svenssons 1–3-mål från cirka 20 meter, efter strongt förarbete av Thea Stefansson, gick hem i HP:S omröstning där hon fick drygt en fjärdedel av alla röster (27,3 procent).

– Jag trodde inte det, faktiskt. Men det är kul, säger hon.

– Jag har pratat väldigt mycket med mina tränare om att jag ska våga ta avslut utifrån mer. Några matcher innan gjorde jag ett mål mot Eskilsminn­e, som också var ett skott utifrån, så jag testade igen.

2023 var första året i Hbk-tröjan för Nicolina Svensson, som har BK Astrio som moderklubb och går på Sannarps fotbollsgy­mnasium (NIU) till vardags.

Hur nöjd är du med din säsong som helhet?

– Så där. Det funkade, men jag vet att jag kan mycket mer, så det är väl bara att kämpa vidare.

Vad är det du vill få ut mer?

– Jag tycker att jag kan komma upp mycket mer i tempo och jag tycker att jag kunde ha gjort fler mål också. Men annars är det okej. Jag startade varje match när jag inte var skadad eller sjuk.

Nicolina Svensson har varit på tre-fyra läger med flicklands­laget och strävar efter att bli utlandspro­ffs någon gång i framtiden.

Men hon verkar bli kvar i HBK under 2024 – trots vinterns tumult med en rad uppmärksam­made avhopp både i ledarstabe­n och i spelartrup­pen.

– Som det ser ut nu så tror jag det. Antagligen, säger hon.

– Det har varit lite stökigt och det har märkts också. Men jag hoppas verkligen att det blir bättre.

Hur ser du på turbulense­n i laget?

– Jag tyckte att det var extremt tråkigt att Iztok (Pristovnik, tränaren) lämnade och jag hade gärna velat ha kvar honom. Men nu blev det ju som det blev och jag tycker att det blev värre än vad det behövde bli. För vi hade någonting på gång och jag tycker att vi hade kunnat ta vara på det i stället, men jag tycker att vi oroade och stressade varandra.

– Visst, det är ju en stor grej att en tränare lämnar, men vi skrämde upp varandra och då blev det oroligt i laget. Sedan blev det bara att fler och fler började tänka, antagligen kanske vissa påverkade andras beslut, sedan testade man någonting nytt och det blev en dålig stämning i laget. Det blev som ett mörker, liksom.

Det låter inte så roligt inför kommande säsong?

– Nej, det gör ju inte det. Men jag försöker ändå se allting så positivt som möjligt och se på träningarn­a så positivt som möjligt för att kunna utvecklas.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Halmstads Bk-mittfältar­en Nicolina Svensson, som även spelade anfallare i en del matcher – bland annat mot IFK Göteborg – gjorde årets mål 2023 enligt HP:S läsare.
BILD: JARI VÄLITALO Halmstads Bk-mittfältar­en Nicolina Svensson, som även spelade anfallare i en del matcher – bland annat mot IFK Göteborg – gjorde årets mål 2023 enligt HP:S läsare.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden