Hallandsposten

Efter sanslösa dramat – Sverige kräver revansch

Schweiz är avklarat – med nöd och näppe. Nu väntar Tjeckien i en Jvm-semifinal där det inte saknas någon tändvätska. – Vi vill aldrig mer torska mot dem, säger lagkapten Liam Öhgren.

-

Det satt långt inne, för långt inne enligt de allra flesta, men till slut så lyckades Sverige säkra en Jvm-semifinalp­lats.

En 2–0-ledning blev till 2–2, nerver och sudden death – där Axel Sandin Pellikka till slut lyckades sätta den avgörande pucken och se till så att Juniorkron­orna, med blotta förskräcke­lsen, undvek ett praktfiask­o.

Nu väntar Tjeckien i dag, torsdag, och trots att det blev mycket jämnare än vad någon hade väntat sig, mot ett av turneringe­ns sämsta lag, så går det inte att vara missnöjd enligt Oscar Pettersson.

– När det kommer till de här slutspelsm­atcherna så handlar det egentligen bara om en sak och det är att vinna. Hur det ser ut, det kvittar. Det handlar om att spela en vinnande hockey och vinna matcherna helt enkelt. Det är allt vi fokuserar på egentligen, säger han.

Han tror inte heller att den jämna matchen kommer innebära några hjärnspöke­n.

– Det kommer inte sätta några grillor i skallen, utan jag tror snarare att det är en glädje med lite lättnad. Man känner inte riktigt lika stor press nu i semin.

Förbundska­pten Magnus Hävelid är inne på samma spår efter segern. Nu är det bara att gå vidare.

– Spelmässig­t så ska vi inte titta så mycket på den här matchen, utan nu handlar det mer om att slappna av och hitta tillbaks till där vi var innan i gruppspele­t. Vi ska se möjlighete­n att verkligen gå för det.

Lagkapten Liam Öhgren konstatera­r, likt sina lagkamrate­r och sin förbundska­pten, att det bara är att skaka av sig matchen nu och fokusera på den kommande utmaningen.

– Vi var medvetna om att det kommer vara tuffa matcher i slutspelet, det kommer vara tajt oavsett vilka vi möter. Så vi var förberedda på det och det kommer vara tuffa matcher i framtiden också, säger han.

Som konstatera­t väntar nu Tjeckien, ett motstånd som alla svenska hockeysupp­ortrar minns med vemod. Det var nämligen delar av det här laget som besegrade Juniorkron­orna under fjolårets semifinal.

– Det kommer bli kul, det är ett bra lag som slog Kanada. Så det kommer bli en bra match, men det gäller att vi är på tå.

Hur mycket revanschlu­st har ni?

– Mycket revanschlu­st, vi vill aldrig mer torska mot dem.

Han får medhåll av kvartsfina­lshjälten Axel Sandin Pellikka.

– Vi har revansch att utkräva på dem. Det ska vi lösa.

I fjolårets semifinal i Halifax vann Tjeckien med 2–1 över Sverige sent i förlängnin­gen när det bara återstod 50 sekunder.

Så vad behöver Sverige förbättra i semifinale­n på torsdag?

– Vi måste ha bättre urspel ur egen zon, vi kom ifrån det lite. Vi var inte riktigt synkade där ett tag och då blir det svårt när vi inte får spela med den farten vi vill nedifrån, sva

 ?? ARKIVBILD: JESPER ZERMAN ?? Sverige är vidare till semifinal efter makalöst drama mot Schweiz.
ARKIVBILD: JESPER ZERMAN Sverige är vidare till semifinal efter makalöst drama mot Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden