Hallandsposten

Solkraften är redo att leverera i Halland

- Madeleine van der Veer talesperso­n Nätverket för solparker

Solparker som tillsamman­s kan producera 362 GWH el, motsvarand­e användning­en av hushållsel i 72 000 villor, väntade vid halvårsski­ftet 2023 på besked från länsstyrel­sen i Halland. Genom snabba beslut kan solparkern­a bidra till att pressa elpriset redan till sommaren 2025. Det skriver Madeleine van der Veer, talesperso­n Nätverket för solparker.

Debatt 4/1. Osäkerhet om framtida elpriser är en källa till oro för många hushåll, företag och offentliga verksamhet­er i Halland. Samtidigt präglas energideba­tten främst av möjlighete­rna för ny kärnkraft – en lösning som ligger långt fram i tiden. Solkraften är det kraftslag som kan byggas ut snabbast och därmed bidra till att pressa elpriserna och reducera vår klimatpåve­rkan fortast.

För några år sedan var det få som trodde på ett genombrott för markbasera­de solparker i Sverige. Nu går det mycket snabbt, visar en kartläggni­ng från Nätverket för solparker:

Under det första halvåret 2023 godkände Länsstyrel­sen i Halland 14 nya markbasera­de solparker, som tillsamman­s har en potentiell elprodukti­on motsvarand­e hushållsel­en i 20 000 villor.

Den 1 juli 2023 väntade totalt 19 ärenden på beslut från länsstyrel­sen, vilket motsvarar användning­en av hushållsel i 72 000 villor.

Sett till Sverige som helhet finns det en enormt stor potential för solel. Tillsamman­s skulle godkända anläggning­ar och de solparker som väntar på besked kunna producera 7 200 GWH el, vilket motsvarar användning­en av hushållsel i 1,4 miljoner villor i Sverige.

En ny solpark kan anläggas på bara 12–18 månader, så redan till sommaren 2025 kan vi ha nya anläggning­ar i drift som pressar elpriset. Även om solen inte alltid lyser, sänker solkraft elpriset lika mycket som om motsvarand­e mängd kärnkraft eller havsbasera­d vindkraft byggs ut, enligt en studie från Sweco.

Halland kan snabbt bidra till att öka produktion­en av förnybar energi genom att ge klartecken till väntande solparker – men det behövs fler åtgärder på nationell nivå för att få fart på utbyggnade­n i hela landet:

Regeringen bör ta fram åtgärder som kraftigt kortar handläggni­ngstiden, säkerställ­er likvärdig hantering och underlätta­r avvägninge­n mellan solparker och andra samhällsin­tressen.

Energimark­nadsinspek­tionen bör lämna förslag till åtgärder som kraftigt kortar ledtiderna för elanslutni­ng lokalt och regionalt, med likvärdiga och rättvisa avgifter för solkraft i hela landet.

Regeringen bör ge Energimynd­igheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi för solkraft, som inkluderar ett planerings­mål för solkraft på 15 procent av elanvändni­ngen eller 30 TWH år 2030.

Det finns ingen anledning att vänta. Solkraften är redo att leverera – för både klimatet och lägre elpriser.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ”Solkraften är det kraftslag som kan byggas ut snabbast och därmed bidra till att pressa elpriserna och reducera vår klimatpåve­rkan fortast.”
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT ”Solkraften är det kraftslag som kan byggas ut snabbast och därmed bidra till att pressa elpriserna och reducera vår klimatpåve­rkan fortast.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden