Hallandsposten

Snart dags för artistvänn­ernas Lemarc-hyllning

-

Peter Lemarc pensionera­de sig själv från scenen för tio år sedan. När den folkkäre artisten sedan drabbades av en stroke ville Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco hylla sin vän och kollega. Den 10 januari blir det stor konsert Tele2 arena i Stockholm.

Det är sommaren 2023 och Tomas Andersson Wij sitter på en uteserveri­ng på Södermalm i Stockholm och messar med Mauro Scocco. De pratar om gemensamma vännen och artistkoll­egan Peter Lemarc som tidigare på året drabbats av en stroke.

Lemarc hade själv berättat även på sina sociala medier.

”Mina armar, ben, leder, tal, sångröst och humor är intakta. Kanske är min humor om möjligt lite svartare. Jag blir däremot väldigt fort hjärntrött. Måste stänga av. Hjärnan kämpar, antar jag.”

– Vi kände att vi ville göra något för Peter. Han hade råkat ut för så mycket. Först cancern och nu detta.

Mauro Scocco föreslog en hyllningss­kiva men Tomas Andersson Wij tyckte det var angeläget att Lemarcs låtar skulle spelas live igen. Han började ringa sina artistkoll­egor.

– Jag visste att Thomas Stenström brukade köra ”Little Willie John” på sina spelningar, framförall­t i Västsverig­e, och det var massa kids som sjöng med i texten. Så jag ringde honom och sedan Oskar Linnros, Ana Diaz och Moonica Mac som jag misstänkte skulle ha en relation till Peters musik, berättar Tomas Anderssin Wij.

Mauro Scocco, Plura Jonsson, Lisa Nilsson och Peter Jöback var mer eller mindre självskriv­na. Frågade du Peter Lemarc innan du drog igång projektet?

– Absolut. Jag ringde och frågade ”kan jag få din välsignels­e att göra det här?” Det fick jag men han blev ganska paff och rörd.

Många år tidigare tog sig en femtonårig Tomas Andersson Wij från sovstaden in till Stockholm för att se Peter Lemarc.

Han hade hört ”Vägen” på radio och snappat upp att det fanns en chans att uppleva den live.

Det var en mitt på dagen-spelning i Kungsträdg­ården. Efteråt tog tonåringen Tomas rygg på Lemarc och hann ikapp honom innan han kunde försvinna ned i tunnelbana­n.

– Jag tackade för konserten. Det var första gången vi träffades, minns Tomas Andersson Wij.

Såhär i efterhand kan Tomas Andersson Wij se hur Lemarc ”pekade ut någon slags riktning” för hur man kunde göra pop och rock på svenska. På ett lite annat sätt än de andra storhetern­a.

Peter Lemarc fick sitt genombrott. ”Håll om mig” blev en hit som och med tiden skulle mannen med hatten bli en av landets mest älskade artister. Tomas Andersson Wij fortsatte lyssna.

 ?? ARKIVBILD: NNIKA AF KLERCKER ?? Peter Lemarc själv har välsignat projektet men håller fast vid sitt beslut att inte återvända till vare sig scenen eller låtskrivan­det. Bilden är från Lemarcs avskedskon­sert 2014 på Stockholm Music & Arts.
ARKIVBILD: NNIKA AF KLERCKER Peter Lemarc själv har välsignat projektet men håller fast vid sitt beslut att inte återvända till vare sig scenen eller låtskrivan­det. Bilden är från Lemarcs avskedskon­sert 2014 på Stockholm Music & Arts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden