Hallandsposten

Fakta: En kväll för Lemarc

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

1996 satt han hemma i Peter Lemarcs vardagsrum i Bagarmosse­n och gjorde en intervju för Nöjesguide­n. Efter det höll de båda sporadisk kontakt. När Andersson Wij försökte hitta en egen väg som låtskrivar­e kom det uppmuntran­de mejl från Lemarc.

Tomas Andersson Wij undrade om Lemarc kunde tänka sig att producera hans nästa platta. Svaret blev

När: 10 januari 2024.

Var: Tele2 arena, Stockholm. Medverkand­e: Tomas Andersson Wij, Moonica Mac, Thomas Stenström, Oskar Linnros, Iiris Viljanen, Mauro Scocco, Jonathan Johansson, Lisa Nilsson, Ana Diaz, Peter Jöback och Plura Jonsson. Artisterna kommer att backas upp av ett band under ledning av Stefan Olsson. nej men mentorn kunde tänka sig att fungera som det han kallade ”backseat-producer”.

– Det betydde i praktiken att jag åkte ut till Bagarmosse­n och spelade upp nya låtar för honom och så kom han med feedback. Senare har jag alltid gillat att skicka mixar till Peter. Han har ett bra öra och är väldigt generös med goda råd, säger Tomas Andersson Wij.

Vilka är Peter Lemarcs styrkor som låtskrivar­e?

– Låtarna är på ytan enkla med typ samma ackord men han har en melodikäns­la som många andra inte är i närheten av. Han är en ”hitmaker” som vågar vara enkel. Och så är han bra på att besjunga den halvtråkig­a vardagen och ge den en lyster, säger Tomas Andersson Wij.

– På sin tid var han ganska ensam om att plocka upp soul och country som ju har en helt annan status i dag. Då tyckte folk att han lät dansband.

Kan du, som låtskrivar­e, förstå det här med att han bestämt sig för att aldrig mer skriva en låt? Att han är klar?

– Jag trodde inte ett ögonblick på det. Alla artister och låtskrivar­e fantiserar om att lägga av. Pressen är stor på att hela tiden leverera något av värde så det är en lockande tanke att bara sluta.

– Nu får man väl ändå tro honom. Det är tio år sedan Peters avskedskon­sert.

För Tomas Andersson Wij innebär 2024 nya albumet “Sorgsna sånger gör mig glad” som släpps den 26 januari och sedan en turné som når Stora teatern i Göteborg den 27 april.

Men först ”En kväll för Lemarc” den 10 januari. Konserten har flyttats från lilla Cirkus till Tele2 arena. Alla 15 500 biljetter är sålda.

– Det var fantastisk­t att Cirkus sålde slut på några minuter, men jag stod inte ut med tanken på att folk som verkligen ville se detta inte skulle få chansen att komma. Nu gör vi det här tillsamman­s med publiken.

 ?? BILD: MAGNUS ANDERSSON ??
BILD: MAGNUS ANDERSSON
 ?? BILD: GP ARKIV ??
BILD: GP ARKIV
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden