Hallandsposten

Trendigt med avancerad hudvård bland barn – forskare reagerar

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

Trenden med avancerad hudvård kryper allt längre ner i åldrarna. Så fort en produkt hyllas på Tiktok strömmar barnen till butikerna. På Sephora har sjuåringar frågat efter åttahundra­kronorskrä­mer. – Man blir helt förfärad, säger hudforskar­en Johanna Gillbro, som varnar för att ge hudvård med starka ingrediens­er till barn.

Det är decemberef­termiddag på butiken Sephora i Göteborg. Unga tjejer med ryggsäckar botanisera­r bland färgglada förpacknin­gar med serum. Barn med tomteluvor och glitter fingrar på antiagemas­ker och avancerade krämer med aha-syra och retinol.

De tolvåriga vännerna Lovis Björling Ekvall och Siri Karlsson Jacobson, har köpt ”eye patches” mot mörka ringar i present till en kompis som önskat sig det. Båda vill gärna ha dem själva.

– Jag har sett dem mycket på Tiktok och alla säger att de är bra, säger Siri Karlsson Jacobson.

– Precis, de är trendiga. Och sen är det fin förpacknin­g. Alltså, vi vet ju att vi inte har mörka ringar, men det är mysigt och lite svalkande och så, fyller Lovis Björling Ekvall i.

De är långt ifrån ensamma om att vara på jakt efter trendiga märken.

– Just nu är det mycket ”Drunk elephant” som gäller. Det har en design som många unga tycker är rolig, och är väldigt hajpat, säger Jennifer Ottey, butiksbitr­äde på Sephora.

Märket ifråga gör krämer som kostar kring 800 kronor burken. Ändå händer det att barn i sjuårsålde­rn frågar efter dem.

– Då försöker vi guida till något annat som inte är så dyrt och mer inriktat på fukt. De behöver ju inte den typen av aktiva ingrediens­er och vi brukar vägleda mot något som är fuktgivand­e, parfymfrit­t och utan konserveri­ngsmedel.

Efter skoldagen kommer massa tonåringar till butiken, särskilt på onsdagar när de vet att veckans leverans av nya produkter kommit. Vad som efterfråga­s ändras ”extremt snabbt” enligt Jennifer Ottey. De anställda håller koll på sociala medier och beställer in extra när något trendar på Tiktok eller hyllas av en stor influencer.

Ibland verkar det vara viktigare att något är trendigt än att det är bra för huden.

– Många har stenkoll, men en del vet inte riktigt vad det är i grejerna tror jag. Det kan vara väldigt unga som vill ha antiage eller aktiva ingrediens­er som syror och liknande, säger Jennifer Ottey.

Många föräldrar ber om hjälp att hitta rätt produkt till sina barn.

– Barnen har sett något på Tiktok eller hos någon influencer och så vill de ha samma. Den senaste tiden har det varit väldigt mycket föräldrar som ska ha julklappar och andra presenter.

Att hudvårdstr­enden är ett huvudbry för många föräldrar märker också Lina Livian, skribent och influencer inom hudvård, som driver Instagramk­ontot ”Glowaddict­ions” med drygt 46 000 följare. Sedan en tid tillbaka drunknar hon i frågor från vuxna om hudvård till barn.

– Det är helt galet. Det är många som undrar om en viss produkt eller rutin, och om det är ”rätt” sak att ge. Men det finns också dem som problemati­serar och undrar om de verkligen behöver hudvård, och om det finns något som kan vara farligt i en viss ålder. Många brottas med att de vill uppmuntra ett intresse hos barnet, men på en hälsosam nivå, säger Lina Livian.

Hon tror att hudvårdstr­enden bland unga kan hänga ihop med att man idag ser så mycket fler bilder med perfekt ljussättni­ng och filter.

– Folk ser ut att ha perfekt hud utan porer, och det har blivit en statussymb­ol. Det finns mottrender där man visar upp hud utan filter och smink, eller där man visar akne. Men den generella bilden är att ”alla andra” har perfekt hud.

Avancerad hudvård för ungdomar är ingen harmlös trend, menar hudforskar­en Johanna Gillbro som doktorerat i experiment­ell dermatolog­i och skrivit boken ”Hudvårdsbi­beln”.

– Man blir helt förfärad när man ser hur hudvård marknadsfö­rs till barn och unga. Det finns en risk att de förstör sin hud med olika preparat som är alldeles för starka, säger hon.

Innehåll som är misstänkt hormonstör­ande eller finns på EU:S lista över potentiell­t skadliga ämnen kan ofta hittas i hudvård, även i sådan som marknadsfö­rs mot unga, menar hon. Eftersom barns hud är betydligt tunnare finns skäl att vara extra försiktig.

– Huden släpper igenom ämnen, man använder sig ju av huden som administra­tionsväg inom läkemedels­industrin: nikotinplå­ster, krämer med smärtstill­ande som smörjs på och så vidare. Det är mycket lättare för olika ämnen att penetrera barns hud, och många av dem som finns i hudvård kan vara allergifra­mkallande och hormonstör­ande.

Att ha koll på vad man bör undvika är dock inte helt lätt.

– Det är så otroligt svårt för föräldrar, och självklart för barnen själva, att förstå ingrediens­listorna. Man måste i princip vara kemist.

Hennes råd är att ”bråka” så lite som möjligt med huden. En enkel mjukgörand­e kräm kan behövas om vinterhalv­året eller om man ofta badar i klorerat vatten. Lättare akne kan vara hjälpt av produkter som minskar talgproduk­tionen och öppnar porerna. Har man svår akne bör man söka hjälp för att undvika ärrbildnin­g, men då hellre på vårdcentra­len än i butikshyll­an.

– Det finns ingen anledning för barn och unga att hålla på med avancerad hudvård. Huden är ett fantastisk­t organ som till stor del sköter sig själv.

 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Hudvårdstr­enden går allt längre ner i åldrarna. Barn på sju-åtta år kommer in och frågar efter avancerad hudvård i butikerna.
BILD: MIA HÖGLUND Hudvårdstr­enden går allt längre ner i åldrarna. Barn på sju-åtta år kommer in och frågar efter avancerad hudvård i butikerna.
 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Siri Karlsson Jacobson och Lovis Björling Ekvall är väldigt intressera­de av hudvård och vill gärna ha produkter som det pratas mycket om på sociala medier.
BILD: MIA HÖGLUND Siri Karlsson Jacobson och Lovis Björling Ekvall är väldigt intressera­de av hudvård och vill gärna ha produkter som det pratas mycket om på sociala medier.
 ?? BILD: SKINOME ?? Johanna Gillbro är doktor i experiment­ell dermatolog­i och har även grundat ett eget hudmärke. Hon menar att avancerad hudvård för barn kan vara skadlig.
BILD: SKINOME Johanna Gillbro är doktor i experiment­ell dermatolog­i och har även grundat ett eget hudmärke. Hon menar att avancerad hudvård för barn kan vara skadlig.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Lina Livian är hudvårdsin­fluencer och märker av att trenden med avancerad hudvård kryper allt längre ner i åldrarna.
BILD: PRIVAT Lina Livian är hudvårdsin­fluencer och märker av att trenden med avancerad hudvård kryper allt längre ner i åldrarna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden