Hallandsposten

Ledare Banker kan bli ett hot mot den ideella sektorn

Bankernas oförståels­e för de små föreningar­nas förutsättn­ingar kan leda till kris i föreningsl­ivet med allt färre som är beredda att ta på sig uppdrag.

- Katarina Erlingson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP ledare 5/1. Sverige är fullt av ideella föreningar, omkring 160 000, men både antalet föreningar och medlemsant­alet hos dem är nedåtgåend­e. Många vill inte åta sig ett uppdrag och det blir därför svårt att få ihop en styrelse och revisorer vilket måste finnas för att en förening ska kunna fungera.

Att vara kassör i till exempel en hembygdsfö­rening kan tyckas vara enkelt för den som har ett hum om vad debet och kredit är. Men för en nyvald kassör är de första kontaktern­a med banken närmast en mardröm. Stadgar och årsmötespr­otokoll är kanske inte så svårt, men det kräver många byråkratis­ka moment och personliga besök på banken för att den nya kassören ska få tillgång till föreningen­s konto med allt vad därtill hör.

Många små föreningar har vissa publika aktivitete­r med inträdesav­gift eller försäljnin­g av fika. Då kommer problemet med hur man ska ta betalt av de besökande. Kontant betalning är kanske smidigt, men när pengarna sedan ska sättas in på föreningen­s konto blir det genast besvärligt. För bankerna hanterar knappt kontanter numera. Om de mot förmodan gör det kostar det en ganska rejäl slant för en liten förening. Det finns förment prisvärda “paket” för föreningar, men de bygger på de bankpaket som företag använder och behoven är knappast desamma. Ska föreningen skaffa ett bankkort för inköp tillkommer en årsavgift som kan överstiga behovet. Swish är praktiskt, men där tar banken förutom årsavgift också betalt per gång som någon swishar till föreningen.

Det finns föreningar som försöker komma runt problemen genom att styrelsen “växlar in” kontanter och därefter swishar föreningen samma summa. Då slipper åtminstone den stackars kassören hitta tid att gå till banken och sätta in kontantern­a. Frågan är emellertid om det inte räknas som penningtvä­tt och det är ju något som alla banker försöker undvika. Genom sitt agerande bidrar banken till en osäker kontanthan­tering.

För den som inte är med i någon förening kan detta te sig som futtiga problem och varken riksdag, regering eller bankerna själva förstår att detta kan bidra till föreningsd­öden.

Vem vill ta uppdrag om man måste stånga sin panna blodig mot banken? Ingen verkar ta hänsyn till att det ideella arbetet sker på fritiden.

Det är självklart viktigt att bankerna försöker motverka penningtvä­tt, men om det i andra änden innebär att det svenska föreningsl­ivet monteras ner är det varningsfl­aggor som politikern­a måste ta på allvar. Problemen är tyvärr inte tillräckli­gt kända, vilket beror på att de ideellt arbetande personerna inte har ork över att också klaga hos politiker.

Att varningskl­ockorna för föreningsl­ivet inte ringer högre beror sannolikt också på att många av de aktiva i föreningsl­ivet är äldre. De har tiden att sköta uppdrag även om det innebär besök på banken mitt på dagen. Ska Sverige fortsätta ha ett aktivt civilsamhä­lle med många aktiva kräver det en ökad förståelse för föreningsl­ivets villkor. Politiker på alla nivåer behöver ta ansvar för att bankerna får kunskap om föreningar­nas arbete och underlätta för dem i stället för att bråka med små föreningar som gör ett viktigt arbete i det lokala samhället.

"Genom sitt agerande bidrar banken till en osäker kontanthan­tering.

 ?? BILD: MARTINA HOLMBERG/TT ?? Kontanter. Att hantera kontanter kan vara komplicera­t för små föreningar.
BILD: MARTINA HOLMBERG/TT Kontanter. Att hantera kontanter kan vara komplicera­t för små föreningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden