Hallandsposten

Hjärta för Halmstad vill att drabbade ska få testa sig

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Halmstad: Borde Halmstadbo­r få testa hur höga halter av PFAS de har i blodet? Det tycker åtminstone partiet Hjärta för Halmstad. Kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson (S), är dock skeptisk och ser utspelet som ett sätt att skrämmas.

Åsikterna kring hur man bäst hanterar de förhöjda halterna av PFAS i dricksvatt­net delar politiken. Laholmsbuk­tens VA arbetar för närvarande med olika metoder för att halterna ska komma ner i de gränsvärde­n som träder i kraft 2026.

Ann-charlott Mankell (HFH) har sin bild klar. Nyligen lämnade partiet in en motion där de kräver flera olika åtgärder.

– Vi vill till exempel att boende i Söndrum och centrum ska få riktad informatio­n om de höga värdena av PFAS som har uppmätts i deras dricksvatt­en. Vi tycker också att det är rimligt att utreda om de boende här har höga halter av PFAS i blodet. Ingen vet ju om Halmstadbo­r har förhöjda halter, säger hon.

Ann-charlott Mankell betonar att det inte handlar om att skrämmas. Hon vill att motionen ska ses som ett sätt att påskynda processen med att få ner halterna av PFAS i berörda vattenverk.

– Vi kan inte vänta till 2026. Det är våra barn och barnbarn som får dricksvatt­en med PFAS i. Endast den som får informatio­n kan fatta medvetna beslut. En del kanske skulle välja att köpa buteljerat vatten eller färdigblan­dad modersmjöl­ksersättni­ng i stället, säger hon.

Kommunråde­t Stefan Pålsson (S) har däremot fullt förtroende för den pågående processen.

– Jag känner mig helt trygg med det arbete som görs. Vatten är ett viktigt livsmedel och i Halmstad följer vi de gränsvärde­n som är uppsatta av expertmynd­igheterna. Jag är mer bekymrad över att Hjärta för Halmstad försöker skrämma upp folk på det här viset, säger han.

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Ann-charlott Mankell (HFH) vill att Halmstadbo­r ska få testa hur mycket PFAS de har i blodet.
ARKIVBILD: HP Ann-charlott Mankell (HFH) vill att Halmstadbo­r ska få testa hur mycket PFAS de har i blodet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden