Hallandsposten

Så mycket PFAS finns det i ditt dricksvatt­en

Halmstad:

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Halterna av PFAS i dricksvatt­net varierar kraftigt beroende på var i Halmstad man bor. Ju närmare en förorenad täkt, desto högre är oftast nivåerna. Detta trots att vatten från flera olika verk blandas, visar Hallandspo­stens genomgång, där du kan se en grov uppskattni­ng av hur det ser ut i dina trakter. Nu har vattenverk­et på Mickedala tagits ur drift som en försiktigh­etsåtgärd.

PFAS (den tungvricka­nde benämninge­n uttalas péfas) är ett samlingsna­mn för tusentals ämnen som bland annat används för att stöta bort vatten, smuts och fett.

I Halmstad är halterna av PFAS förhöjda i vattentäkt­erna på Mickedala och Galgberget, efter att skum från militärens brandövnin­gsområde runnit ner i grundvattn­et. Under åren har det väckts frågor om hur säkert det är att dricka kranvattne­t i Halmstad – och efter domen i Kallinge, där Högsta domstolen slog fast att det räknas som personskad­a att ha mycket höga halter av PFAS i blodet (se faktarutan), har oron tagit fart på nytt. Höga halter av PFAS kan bland annat leda till en ökad risk för njurcancer, diabetes typ 2 och frakturer som är associerad­e med benskörhet.

– I oktober togs Mickedala vattenverk ur drift som en försiktigh­etsåtgärd. Halterna av PFAS är höga i råvattnet och man behövde byta kolet – som renar vattnet innan det går ut i ledningarn­a – väldigt ofta, säger Carolina Storberg, tillförord­nad avdelnings­chef på produktion på Laholmsbuk­tens VA.

Verket kommer att finnas kvar i reserv och kan startas upp vid behov, till exempel om det blir vattenbris­t till sommaren, tillägger hon.

Dricksvatt­net från vattenverk­en på Mickedala och Galgberget (Byaledet) där man uppmätt höga halter av PFAS, står för ungefär 15 procent av det totala dricksvatt­net i Halmstads ledningsnä­t. Vattnet späds ut med dricksvatt­en från alla andra verk i kommunen, och sprids vidare till de centrala delarna av Halmstad och mot Söndrum.

– Dricksvatt­net från Mickedala har alltid blandats med dricksvatt­en från andra vattenverk och inte försörjt ett eget område. Det som gör situatione­n komplex i Halmstad är att 15 vattenverk levererar till samma nät. Det är relativt unikt i Sverige och är en fördel i samband med driftstopp och arbeten, säger Carolina Storberg.

Det innebär också att det inte går att veta exakt vilket dricksvatt­en som hamnar var.

–Men Laholmsbuk­tens VA:S kunskaper om distributi­onsnätet ger oss ändå ett underlag för att göra en god bedömning av hur dricksvatt­net sprids.

Mot den bakgrunden kan man konstatera att vattnet från verken med förhöjda Pfas-halter inte enbart har gått till dem som bor i närheten av Galgberget och Mickedala. Men det är ändå i de centrala delarna av Halmstad och Söndrum som halterna av PFAS i dricksvatt­net är som högst. Det visar resultaten av de mätningar som regelbunde­t görs. Östra Halmstad och Laholm ligger betydligt lägre.

– Vattnet i distributi­onsnätet strömmar olika vägar. Beroende på hur förbruknin­gen ser ut kan dricksvatt­net röra sig på olika sätt i ledningarn­a. Men ja, provtagnin­gen visar att Pfas-halten är högre närmare Galgberget, säger Carolina.

Hallandspo­sten har gått igenom provtagnin­garna av det som kallas PFAS 4, där fyra av de vanligaste Pfas-ämnena ingår. Livsmedels­verket har beslutat att sänka gränsvärde­na drastiskt för PFAS 4, från 90 till 4 nanogram (ng) per liter vatten. Den 1 januari 2026 ska Laholmsbuk­tens VA ha nått dit, och man arbetar nu för fullt med att testa och utvärdera olika tekniker. Inga mätningar som Hallandspo­sten tagit del av visar värden i Halmstad som är i närheten av 90 ng/l.

I tabellen ovan har vi fokuserat på halterna som du som kund får i dricksvatt­net i kranen. Laholmsbuk­tens VA har tre mätpunkter i Halmstad och två i Laholm, där provtagnin­g sker regelbunde­t. Områdena är med andra ord vida, men genom att utgå från den mätpunkt som ligger närmast ditt hem eller ditt jobb så får du ändå en bra uppfattnin­g. Hur distributi­onsnätet ser ut i detalj är sekretessb­elagt.

” Det som gör situatione­n komplex i Halmstad är att 15 vattenverk levererar till samma nät. Det är relativt unikt i Sverige.

Carolina Storberg, tillförord­nad avdelnings­chef på produktion på Laholmsbuk­tens VA

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden