Hallandsposten

Nu sjunker temperatur­erna – kan bli 20 minusgrade­r

- Jennie Persson jennie.persson@hallandspo­sten.se

Halland: Kylan i norr börjar nu ta sig ner söderut i landet. Till helgen kan hallänning­arna räkna med mellan 10 och 15 minusgrade­r – lokalt kan det enligt SMHI sjunka ner till 20 minus.

Det nya året har fått en kall start och i Nikkaluokt­a i Gällivare kommun uppmättes nyligen 42 minusgrade­r. Inte riktigt lika strängt har vi haft det i Halland även om de starka vindarna har gjort att de senaste dagarna känts extra kalla. Nu väntas dock temperatur­erna sjunka även här.

– Det är mycket rubriker om den stränga kylan i Norrland just nu. Det är ett högtryck som nu sakta börjar ta sig ner söderut över landet och med det här följer kalluften med, säger Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

Från natten mot fredag och fram till början av nästa vecka kan vi räkna med tvåsiffrig­a minusgrade­r i länet.

– Jag skulle säga att framåt helgen blir det mellan 10 och 15 minusgrade­r. Lokalt kan det även gå ner mot 20 minus. Det blir kallare om vi får klart och vindstilla väder men skulle det bli moln så kan det bli lite mildare. Det här håller egentligen i sig till i början på nästa vecka även om det kan bli något mildare längs med kusten. De kallaste temperatur­erna ser vi generellt under morgontimm­arna, säger Emma Rosengren.

Vindarna kommer att avta något och Emma Rosengren säger att vi kan räkna med svag till måttlig vind under helgen. Inte heller någon nederbörd är att räkna med.

– Det kan eventuellt bli något lättare snöfall men annars är det mest uppehåll. Däremot finns det en del solchanser.

Är det här vanliga temperatur­er för att vara i början av januari?

– Det händer ju att vi får så här kallt men det här ligger rätt mycket under mot vad det brukar vara. Om man tittar på ett medelvärde för vad som är normalt för årstiden så kanske vi brukar ligga på mellan 5 och 10 minus en vanlig januaridag.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Det blir rejält kallt till helgen, lokalt kan temperatur­en sjunka till 20 minusgrade­r.
BILD: ANNIKA KARLBOM Det blir rejält kallt till helgen, lokalt kan temperatur­en sjunka till 20 minusgrade­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden