Hallandsposten

Två åtalas för mord i Solna

- TT

Två män åtalas för att ha skjutit ihjäl en man i Huvudsta centrum i Solna i januari 2023. Enligt åklagare Maria Hävermark rör det sig om ännu en så kallad felskjutni­ng. – Det var en annan person i närheten som egentligen var måltavlan, säger hon.

Skjutninge­n skedde sent på fredagskvä­llen den 20 januari. Mannen som var i i 40-årsåldern blev skjuten i huvudet utanför en restaurang när han lämnade lokalen tillsamman­s med sitt sällskap.

– Vi har utrett om han hade med det här att göra och kommit fram till att det inte alls är så, säger Hävermark.

De två misstänkta mördarna, i 25respekti­ve 30-årsåldern, var enligt åtalet beväpnade med var sin pistol som de sköt med mot gruppen som lämnade restaurang­en.

Fyra andra personer i sällskapet riskerade att träffas och dö, enligt åtalet. För det åtalas männen, som suttit häktade sedan mars förra året, för mordförsök.

Den man som enligt utredninge­n var den egentliga måltavlan hörde inte till sällskapet och befann sig inte i omedelbar närhet när skjutninge­n ägde rum.

– Han är hörd men han har inte lämnat så mycket uppgifter. Däremot har vi hittat saker i telefoner som får oss att tro att det är han som är måltavlan men att det blev fel, säger Hävermark.

En tredje man åtalas för medhjälp till mordet. Han ska bland annat ha försett gärningsmä­nnen med en flyktbil att använda efter mordet, samt hjälpt till att bränna den efteråt. Ytterligar­e två män åtalas för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

Utredninge­n i målet består av bland annat analyser av innehåll i mobiltelef­oner, teknisk utredning samt vittnesupp­gifter.

Mordet misstänks vara en del i konflikten mellan de två kriminella nätverken Dalen och Foxtrot, som bröt ut i slutet av 2022

– Det är möjligt att det är så i alla fall, men eftersom det är en felskjutni­ng blir det svårare att slå fast, säger Maria Hävermark.

Ett av mordvapnen är samma vapen som användes vid ett uppmärksam­mat mord en dryg vecka senare, då en 15-årig pojke sköts

BILD: MAJA SUSLIN

ihjäl på en restaurang i Skogås söder om Stockholm. Även det mordet kopplas till samma konflikt.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

 ?? ?? Polis på plats i Huvudsta centrum i Solna, dagen efter mordet den 20 januari 2023.
Polis på plats i Huvudsta centrum i Solna, dagen efter mordet den 20 januari 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden