Hallandsposten

Israel: FN sinkar hjälplever­anser

Israeliska försvarsde­partemente­t anklagar FN för att “dra ut på” leveranser av humanitär hjälp till Gaza. Samtidigt fortsätter Israels attacker i Gaza, där 14 palestinie­r ska ha dödats, enligt den palestinsk­a nyhetsbyrå­n Wafa.

- (TT-AFP)

I ett inlägg på sociala medier skriver Cogat, en enhet inom departemen­tet som arbetar med civila frågor kopplade till Gazaremsan, att de är redo att inspektera upp till 200 hjälplastb­ilar per dag, men att FN inte levererar så många, skriver The Guardian.

Sedan Israel införde en total belägring i början av kriget har Gazaborna drabbats av allvarlig brist på mat, bränsle, vatten och mediciner. 85 procent av områdets befolkning befinner sig på flykt, enligt FN, som också varnat för att 40 procent av befolkning­en riskerar att svälta ihjäl.

Samtidigt rapportera­r den palestinsk­a nyhetsbyrå­n Wafa att Israel under natten mot torsdagen utfört attacker i Gaza, skriver BBC.

Minst 14 människor ska ha dödats i de israeliska bombardema­ngen väster om storstaden Khan Yunis i södra Gaza, enligt den palestinsk­a nyhetsbyrå­n.

Under torsdagen reser också USA:S utrikesmin­ister Antony Blinken till Mellanöste­rn Under resan, som är Blinkens fjärde sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut, kommer han bland annat att besöka Israel, enligt en källa som inte delgivit några ytterligar­e detaljer.

Den amerikansk­e utrikesmin­isterns resa sker bara dagar efter att den högt uppsatte Hamasledar­en Saleh al-arouri dödats i en attack i en förort till Libanons huvudstad Beirut på tisdagskvä­llen – vilket fått flera bedömare att tala om en ökad risk för en större konflikt i regionen.

BILD: ARIEL SCHALIT

Matthew Miller, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement, uppmanade i ett uttalande på onsdagen alla parter att undvika en eskalering av konflikten.

– Det ligger inte i någons intresse – vare sig i något av regionens länder eller i något annat land i världen – att se den här konflikten eskalera längre än den redan har gjort, sade han.

 ?? ?? Israels attacker i Gaza fortsatte under natten mot torsdagen.
Israels attacker i Gaza fortsatte under natten mot torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden