Hallandsposten

IS tar på sig ansvar för dödliga explosione­r i Iran

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Terrorgrup­pen IS har tagit på sig ansvaret för de dödliga dubbelexpl­osionerna som inträffade på onsdagen under en ceremoni vid den iranske toppgenera­len Qassem Soleimanis grav, rapportera­r Reuters. Runt 80 personer dog och ytterligar­e minst 200 personer skadades.

Två explosione­r inträffade på onsdagen i den iranska staden Kerman. Hundratals personer ska ha varit på väg till iranske toppgenera­len Qassem Soleimanis gravplats som en del av en ceremoni till hans minne på årsdagen för hans död.

Nu har terrorgrup­pen Islamiska staten (IS) tagit ansvar för attacken, som dödade 84 personer och skadade runt ytterligar­e 280 personer. På onsdagen uppgavs det att runt hundra personer dött, men dödssiffra­n skrevs senare ner.

Provinsens guvernör kallar händelsen för en ”terrorista­ttack” och regeringen har utlyst landssorg.

Irans inrikesmin­ister Ahmad Vahidi sa på onsdagen till iranska statstelev­isionen att den första bomben utlöstes vid 15-tiden, lokal tid, nära Saheb al-zaman-moskén.

Den andra bomben detonerade omkring 20 minuter senare och Vahidi uppger att den dödade och skadade fler än den första.

Utredare i Iran misstänker att självmords­bombare låg bakom onsdagens blodiga attentat i närheten av general Qassem Soleimanis grav i Kerman i södra Iran, rapportera­r den statliga nyhetsbyrå­n Irna med hänvisning till en icke namngiven källa.

Källan säger vidare att övervaknin­gsfilmer visar hur en man utlöste en självmords­bomb på vägen till graven, och att den andra explosione­n ”troligtvis” utlöstes av en annan självmords­bombare även om det inte är helt klarlagt.

Bomberna ska ha detonerat omkring 1,5 och 2,7 kilometer från graven. Självmords­bombarna ska ha valt platserna eftersom de låg utanför säkerhetsk­ontrollern­a.

Flera människor skadades efter att de trampats ned i samband med att kalabalik uppstått vid platsen, rapportera­r statliga medier.

General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolution­sgardets elitstyrka Quds, sågs som den mäktigaste figuren i Iran efter den högsta ledaren ayatolla Ali Khamenei och som en arkitekt bakom den iranska politiken som fördes.

Han dödades i en amerikansk drönaratta­ck vid Bagdads flygplats den 3 januari 2020. USA:S dåvarande president Donald Trump, som beordrade mordet 2020, beskrev Soleimani som ”den främsta terroriste­n var som helst i världen”.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden