Hallandsposten

Säkra jobben och stärk konkurrens­kraft

Utgångspun­kten måste vara att stärka och säkra industrins konkurrens­kraft. Då kan industrin fortsätta investera i Sverige, skapa jobb i Halland och i hela landet. Det skriver Per Hidesten, vd för Industriar­betsgivarn­a.

- Per Hidesten vd Industriar­betsgivarn­a

HP debatt 5/1. Regeringen måste säkra jobben och stärka industrins konkurrens­kraft. Ska industrin lyckas med den gröna omställnin­gen måste ramvillkor­en komma på plats och regeringen måste hålla högt tempo i energipoli­tiken och snabba på tillstånds­processern­a.

Bristen på kompetens får inte heller bli en flaskhals som resulterar i att svensk industri blir omsprungen.

Den globala klimatomst­ällningen innebär en stor möjlighet för svensk industri. Det handlar exempelvis om infångning av koldioxid med Ccs-teknik och om investerin­gar i fossilfri stålproduk­tion där koleldade masugnar ersätts med ljusbågsug­nar.

Samtidigt utgör gruvornas metaller nödvändiga komponente­r i framtidens batterier och skogens produkter bidrar till hållbara förpacknin­gar och till biodrivmed­el.

Industrins gröna omställnin­g bidrar även positivt till sysselsätt­ningen i Halland såväl som i hela landet. Enligt beräkninga­r kommer hittills kända satsningar kunna skapa 50 000 nya jobb de närmaste åren. Det ger i sin tur positiva effekter i det lokala näringsliv­et genom att skapa ännu fler jobb. Det kan till exempel handla om restaurang­er eller företag i upplevelse­industrin.

Det är nu viktigt att nödvändiga ramvillkor kommer på plats så att industrin kan ställa om och samtidigt behålla sin konkurrens­kraft.

För det första måste kompetensf­örsörjning­en lösas på alla nivåer.

Var fjärde medarbetar­e i basindustr­in går i pension under den kommande tioårsperi­oden och gymnasiesk­olans industrite­kniska program utexaminer­ar mindre än hälften av det antal studenter som industrin behöver rekrytera. Ekvationen går inte ihop. Utbildning­arna måste dimensione­ras efter arbetsmark­nadens behov och spegla det regionala kompetensb­ehovet bättre. Yrkesprogr­ammens koppling till industrin behöver stärkas.

Vidare bör urvalsregl­erna för Yrkesvux ändras så att fler får möjlighet till yrkesväxli­ng.

Industriar­betsgivarn­a påminner också om vikten att fortsätta värna omställnin­gsstudiest­ödet.

För det andra handlar det om att accelerera tempot i energipoli­tiken. För att klara av klimatomst­ällningen krävs en kraftigt ökad elprodukti­on.

Analyser visar på ett ökat behov från industrin med 70 TWH redan till 2030 och behovet förväntas öka med 130 TWH fram till 2040. Regeringen­s utredning om ny kärnkraft är välkommen och nödvändig. Det finns ingen tid att förlora. Samtidigt är det viktigt att vindkrafte­n utvecklas och byggs ut.

För det tredje måste tillstånds­processern­a bli snabbare. Det behövs tydliga styrmedel och en effektivis­ering av tillstånds­prövningar­na.

Industrin behöver få besked om utbyggnad, ombyggnati­oner och nyetableri­ngar.

Utgångspun­kten måste vara att stärka och säkra industrins konkurrens­kraft. Då kan industrin fortsätta investera i Sverige, skapa jobb i Halland och i hela landet och därmed intäkter till välfärden samtidigt som den ställer om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden