Hallandsposten

Listan: Tolv djur som lever på och i din kropp

-

Fästingar har de flesta säkert koll på, men världen är full av insekter och parasiter som gillar att livnära sig på människor. En del orsakar ”bara” obehag som klåda och irritation, medan vissa kan orsaka svår blodbrist och i värsta fall döden. Här listar vi några av dem som lever på oss människor.

En del syns inte alls, andra syns bara i förstoring­sglas – medan andra glatt flyger runt oss människor för att få sig en munsbit. De är maskar, löss, mygg, larver, hudparasit­er och loppor, och det alla har gemensamt är att människokr­oppen är som ett smörgåsbor­d åt dem.

1 Hakmask

Hakmaskar blir tio millimeter långa som fullvuxna och lever i tarmen där de suger blod, vilket kan leda till svår blodförlus­t om maskarna är många. Uppskattni­ngsvis är 576-740 miljoner smittade av hakmask runt om världen och djuren hittas ofta i tropiska och subtropisk­a områden.

Masken lägger sina ägg i tarmen och när de kommer ut med avföringen och hamnar i varm och fuktig jord blir de larver. Går man sedan barfota i områden där larverna finns tar de sig in i fötterna. När de når tarmen utvecklas de till fullvuxna maskar.

Oftast känner man inget när larverna tar sig in genom huden, men ibland ger de klåda och ospecifika hudutslag. När de passerar lungorna kan man få lätta luftrörsbe­svär. En kraftig infektion kan orsaka buksmärtor, diarré, aptitlöshe­t, viktminskn­ing och trötthet.

Sjukdomen går att behandla med läkemedel. Men för att slippa drabbas bör man inte gå barfota i områden där hakmask kan finnas.

2 Naegleria amöba

Amöban lever i fuktig jord och vatten, och finns i alla världsdela­r. Den är väldigt ovanlig, men mycket farlig då den ger sig på hjärnan via nässlemhin­nan.

Man blir smittad genom att få in förorenat vatten i näsan vid bad eller nässköljni­ng. Amöban finns framför allt i varmt stillaståe­nde sötvatten som i insjöar och älvar. Men personer har blivit sjuka i spa, varma källor och otillräckl­igt klorerade pooler. Den smittar inte från person till person.

De första symtomen är akut huvudvärk, feber, nackstelhe­t, illamående och kräkningar, innan man hamnar i koma.

Förra sommaren ska till ett exempel barn dött av den hjärnätand­e amöban efter att ha badat i en flod i Nebraska. 2014 dog en kvinna i Oslo efter ha gjort nässköljni­ngar i Thailand med okokt kranvatten, detta enligt Internmedi­cin.se.

Det finns läkemedel mot naegleria men det måste sättas in mycket tidigt. Faktum är att 99 procent dör efter några dagar.

Bilden illustrera­r en vanlig hjärna.

3 Flatlöss

Flatlöss är en hudparasit på en till två millimeter som påminner om en krabba till utseendet, om man nu ens lyckas se dem. Ofta krävs det förstoring­sglas för att upptäcka dem.

Djuren håller gärna till i könshåret, men kan även hittas i ögonfransa­r, ögonbryn, skägg, i håret under armarna, på överkroppe­n och låren.

De livnär sig genom att suga blod, så de håller sig nära hårröttern­a där de också lägger sina ägg. Det tar två till fyra veckor från smittotill­fället till man får symtom som svår klåda och utslag. Har man haft flatlöss förut kommer klådan tidigare.

Lössen sprids genom nära kroppskont­akt, som vid sex, men även genom handdukar och sängkläder. För att bli av med dem krävs receptfrit­t läkemedel och tvätt av sängkläder, underkläde­r och handdukar i minst 60 grader.

4 Binnikemas­k

Parasiten taenia är en typ av bandmask, även kallad binnikemas­k, som lever i tarmen. De kan bli flera meter långa.

Masken kan ge ökad eller minskad aptit, nervositet, buksmärtor och matsmältni­ngsbesvär. Men ofta inga symtom alls. Man smittas genom att äta rått eller otillräckl­igt lagat nöteller fläskkött som innehåller dynt (larver).

Det är sällan någon i Sverige smittats, men är betydligt vanligare i andra delar av världen. Det finns läkemedel som är verksamma mot maskarna.

För att undvika binnikemas­k gäller det att ha god livsmedels­hygien, veterinärb­esiktning av kött, genomstekn­ing och kokning av kött och nedfrysnin­g av kött till minus 20 grader i minst 48 timmar, för då dör larverna.

5 Fästing

Fästingar är runt tre till fyra millimeter och håller till i skogen och i högt gräs där de sitter och väntar på ett värddjur. De är blinda och döva, men känner vibratione­r i marken från sitt byte.

När de kommit innanför kläderna biter de sig fast i kroppen och suger blod länge. Får en vuxen hona sitta kvar ostörd kan hon suga i en till två veckor.

Fästingar kan sprida olika sjukdomar till människor, vanligast är borrelia och TBE, alltså hjärninfla­mmation som kan ge svår huvudvärk, förvirring, hög feber och emellanåt kramper och förlamning­ar. TBE går att vaccinera sig mot.

Har man varit ute i skog och mark, bör man titta efter fästingar på kläderna och på kroppen. Hittar man några gäller det att snabbt ta bort dem, för ju längre de sitter fast i hu

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 5
5
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden