Hallandsposten

9 Vägglöss

-

En vuxen vägglus är stor som en äppelkärna och har en bred oval tillplatta­d kropp.

De finns ofta på hotell och liknande där de följer med hem i bagaget. Men också via begagnade möbler. De håller sig gärna runt sängen där maten (vi) finns och kommer ofta fram nattetid för att suga blod på hals, hand och fotleder. Betten ger klåda, rodnad och svullnad och påminner om ett myggbett. Finns det ingen föda kan de gå i dvala i upp till ett år.

För att bli av med dem krävs profession­ell hjälp så fort de upptäcks. Annars kan de bli väldigt många.

Ett tips för att inte drabbas på resa är att titta i och under sängen kring sömmar och skrymslen. Och ställ väskan långt ifrån sängen eller packa inte upp den alls på hotellet.

De flesta med skabb har mellan tio och femton djur i huden. Personer med nedsatt immunförsv­ar kan ha så många som som flera tusen skabbdjur. Det är dock mycket ovanligt.

Skabben orsakar kraftig klåda, oftast på kvällen och natten. Det som skapar klådan är en överkänsli­ghet mot skabbdjure­t och dess avföring.

Att man är smittad kan ta ett bra tag att förstå, eftersom det kan ta mellan tre och tio veckor innan det börjar klia. Men smittar gör man ändå under tiden. Skabb har inget med hygien att göra.

Den smittade och alla som haft nära kontakt med personen ska behandlas med ett läkemedel som smörjs in över hela kroppen, utom huvudet. Medlet ska vara kvar under ett dygn. Kläder, sängkläder och handdukar ska tvättas i minst 60 grader. blod, vilket ger röda kliande utslag. Kliar man på betten kliar det mer. Besvären brukar gå över av sig själv.

Har husdjuren loppor ska de behandlas och hemmet bör städas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden