Hallandsposten

Skryt, avundsjuka och arrogans – så känner du igen en narcissist

De flesta människor är vad psykiatrik­er kallar sunda narcissist­er. Men var går gränsen för en narcissist­isk problemati­k? – Det förekommer en hel del missuppfat­tningar kring vad begreppet narcissism egentligen innebär, säger psykiater Peder Björling.

- livsstil@gp.se Maria Backman

Många blandar ihop narcissism med antisocial personligh­etsproblem­atik eller psykopati. Men det är stor skillnad, både i hur de fungerar och vad som lär orsaka störningen.

Det menar Peder Björling, psykiater på Psykiatri Sydväst i Huddinge och specialist på personligh­etssyndrom. Han berättar att personer med antisocial personligh­et har en grundlägga­nde brist på känslomäss­ig empati och är egentligen ganska obrydda över relationer.

– Deras handlingar syftar till att få fördelar som pengar, kickar eller annan tillfredss­tällelse och de bryr sig inte om det lidande det kan orsaka. De har ofta en grandios bild av sig själv och tycker att de har en självklar rätt att ta för sig. Psykopater är personer med antisocial­t personligh­etssyndrom som dessutom begått allvarliga brott.

Personer med narcissism har däremot förmåga till empati – men tappar den ofta.

– Deras handlingar syftar till att stärka självbilde­n och andras bild av dem. De bryr sig väldigt mycket om andras åsikter om dem.

En annan missuppfat­tning är att det finns ”normala” personer och narcissist­er.

– I själva verket har vi, och bör ha, viss tillgång till det som kan kallas sund narcissism. Det är det där inom oss som kan aktiveras om vi blir kränkta, får kritik, känner oss undervärde­rade, avvisade eller då vi misslyckas med något. Då är det viktigt att vi, på ett balanserat sätt, kan försvara självkänsl­a och självbild. Samtidigt ska vi kunna ta in verklighet­en och den återkoppli­ng vi får. Annars kommer vi inte kunna anpassa oss för att fungera bättre. Peder Björling ger ett exempel: – De flesta har nog varit med om en situation då de fick någon slags kritik, till exempel ”Det är tredje gången den här veckan jag få ta hand om middagsbes­tyren ensam, varför kan du inte hjälpa till mer?” Den som då svarar ”Nu får du ge dig, jag har faktiskt haft jättemycke­t på jobbet och dessutom missade du föräldramö­tet förrförra veckan!”, slår ifrån sig kritiken, skyller ifrån sig och verkar inte ha tagit in den andres upplevelse.

Förhoppnin­gsvis kan personen, när den lugnat sig, ta mer hänsyn till den andre och säga: ”Förlåt att jag blev sur, jag kan förstå att det varit jobbigt att det hamnat extra mycket på dig denna vecka. Jag ska försöka tänka på det”.

– Om man gör detta väldigt mycket, har svårt att lugna sig och se mer nyanserat på den andres upplevelse och sin egen roll, så har man kanske överskott av narcissism. Det kommer att leda till mer friktion i ens relationer, både privat och på jobbet. Det kommer också innebära att man mår ganska dålig i perioder.

Inte bara att man känner sig missnöjd och arg på andra, utan också att man känner sig distansera­d, missförstå­dd och missnöjd med sig själv.

Vad krävs för diagnosen narcissist­iskt personligh­etssyndrom?

– Det är när de problemen är så stora att det orsakar lidande och problem att fungera i livet. Personer som får den diagnosen har, åtminstone i perioder, mått mycket dåligt och inte klarat av basala saker i livet. Det kan handla om återkomman­de depression­er, missbruk och suicidtank­ar. Man har ofta svårt att behålla nära relationer och det fungerar sällan långvarigt på arbetsplat­sen.

Vem blir narcissist?

– Det man vet om vem som utvecklar narcissist­isk personligh­etssyndrom är att 40 till 60 procent av förklaring­en är genetiska faktorer. Man vet inte exakt vilka, men troligen ingår sådant som från födseln påverkar hur känslig man är för

"Det märks genom att de ofta behöver framhålla att de är bra eller duktiga på olika sätt. Det kan också märkas genom att de ofta vill minimera andras framgångar och ter sig avundsjuka eller småaktiga.

Peder Björling Psykiater

sociala signaler, hur starka känslor man har och hur man reglerar dem.

När det gäller miljöfakto­rer så har man sett två mönster hos föräldrar som kan öka risken för narcissism, säger Peder Björling. Den ena är om föräldrarn­a betonar styrka, prestation och perfektion­ism samtidigt som de ignorerar eller blir arga när barnet känner sådant som förknippas med svaghet, till exempel ledsenhet, skam och oro. Den andra är när föräldrarn­a generellt inte speglar barnets känslor och bemöter deras behov.

De studier som gjorts pekar på att narcissism är nästan dubbelt så vanligt hos män. Män skattar också högre på svårighete­r med empati och på avundsjuka.

Att känna igen en narcissist är inte alltid så enkelt, eftersom personer med det personligh­etssyndrom­et kan vara ganska olika. Ett gemensamt drag som ofta syns utifrån är det starka behovet att få beundran, berättar Peder Björling.

– Det märks genom att de ofta behöver framhålla att de är bra eller duktiga på olika sätt. Det kan också märkas genom att de ofta vill mini

mera andras framgångar och ter sig avundsjuka eller småaktiga.

Narcissist­er kan vara empatiska och omtänksamm­a då de har sin självbild i balans och en bra relation till dig. Men om de haft en motgång eller om det uppstått en friktion i en relation så framstår de som kritikkäns­liga, attackeran­de och kompromiss­lösa.

– I en konflikt med en sådan person kan de vara alldeles för arga, vägra se egna misstag eller ansvar för det som hänt. Kanske kräver de att man ska lägga sig platt och be om ursäkt eller så försvinner de bara, som att de bestämt sig för att man är en dålig person som de nu helt struntar i.

Det finns även andra tecken, exempelvis att personen kämpar hårt för att vara ”bäst” på ett eller annat sätt. Som då den får beröm i och för sig verkar uppskatta det, men samtidigt inte verkar kunna känna sig lugn med att vara en okej människa. En person som ältar motgångar och ofta känner sig undervärde­rad eller förbigånge­n av andra.

– Kanske upptäcker du att personen inte bara ställer höga krav på att bli behandlad extra väl av andra, utan också ställer mycket höga krav på sig själv.

Det relaterar till begreppet sårbar narcissism. Det avser en person har en instabil och upphöjd självbild men samtidigt känner sig dålig eller värdelös. En sådan kan kontinuerl­igt känna sig misslyckad och nästan hata sig själv, säger Peder Björling.

– Det som gör det förvirrand­e för omgivninge­n är att personen ofta försöker dölja detta ”svaga” i enskilda situatione­r och ändå har mekanismer­na där den skyller ifrån sig, talar med förakt om människor och på andra sätt beter sig som om de var grandiosa.i realiteten är det ganska få personer med narcissist­iskt personligh­etssyndrom som under lång tid bara är i det grandiosa läget. Utifrån de stränga kriteriern­a för diagnosen så är det ganska osannolikt att man kan leva ett liv där man inte stöter på stora motgångar som också drabbar en själv. Så hur vet jag om jag har en narcissist­isk problemati­k?

– Om man känner igen sig i beskrivnin­gen av narcissist­iska mekanismer och att dessa orsakar stora problem, då kan man ha övermått av narcissism eller till och med narcissist­isk personligh­etssyndrom. De flesta med hög grad av narcissism kämpar för att slippa känna skam och kan sällan känna sig nöjda med annat än att man är bäst. De är avundsjuka och kan känna stort förakt för andra. I synnerhet om ens självbild blir angripen eller om en annan människa verkar ”svag”. Många upplever också att det är svårt att känna sig riktigt nära andra människor. Konkurrens om vem som är mest värd, att man döljer sina svaga sidor och själva obehaget i känna sig beroende av en annan människa, gör det svårt med närhet.

"De flesta med hög grad av narcissism kämpar för att slippa känna skam och kan sällan känna sig nöjda med annat än att man är bäst.

Peder Björling Psykiater

 ?? ??
 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Peder Björling är psykiater på Psykiatri Sydväst i Huddinge. ”Deras handlingar syftar till att stärka självbilde­n och andras bild av dem. De bryr sig väldigt mycket om andras åsikter om dem”, säger han om narcissist­er.
BILD: ANNA TÄRNHUVUD Peder Björling är psykiater på Psykiatri Sydväst i Huddinge. ”Deras handlingar syftar till att stärka självbilde­n och andras bild av dem. De bryr sig väldigt mycket om andras åsikter om dem”, säger han om narcissist­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden