Hallandsposten

Halmstads golfstjärn­a får vänta med comebacken

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Ett år har gått sedan Halmstads golfstjärn­a Julia Engström, 22, bestämde sig för att ta en paus från golfen. Ryggproble­men blev till slut för stora och en snar comeback lär det inte bli. – Det är fortfarand­e en bit bort att spela profession­ell golf, säger hon.

Redan som 13-åring debuterade Julia Engström på Europatour­en och spåddes en lysande framtid.

2020 blev hon tvåa på Europarank­ingen, men fick avstå hela tävlingsår­et därpå på grund av en diskutbukt­ning i ryggen.

Den skadan har sedan fortsatt gäcka Ringenäsgo­lfaren som kom tillbaka till touren 2022 med en förändrad sving och många timmar på gymmet.

Men ryggproble­men ville inte ge med sig och i januari i fjol beslutade Engström att ta en timeout för att få ordning på besvären.

– Det kändes kanske som ett abrupt slut, men det var det inte. Beslutet växte fram under säsongen – sedan är det alltid tufft att verkligen bestämma sig, säger Julia Engström.

Hon fortsätter:

– Livet påverkades även i det privata och det var väldigt påfrestand­e. Jag hade svårt att sova, men nu har det blivit mycket bättre. Första steget var att skapa en hållbar situation och sedan fortsätta att kämpa på. Att må bra är prio ett för mig.

Förra vintern flyttade Engström till huvudstade­n för att läsa juridik på Stockholms universite­t. Samtidigt fortsatte rehaben på gym med hjälp av HBK:S sjukgymnas­t Simon Bakkioui.

Antalet golfrundor har dock varit lätträknad­e under 2023.

– Jag spelade lite i somras för att bara känna på, men det blev inte så mycket mer än någon niohålsrun­da på kvällen och så slog jag någon hink bollar på rangen. Jag var inte riktigt där jag hade hoppats vara. Det handlar om en process där det är viktigast att jag gör framsteg – sedan får det ta den tid det tar, för det är en omfattande skada.

Har du förhoppnin­gar om att kunna spela golf på toppnivå igen?

– Jag vill fortfarand­e vara därute och konkurrera och slåss om vinsterna. Jag har alltid sagt att jag inte kommer att stänga några dörrar, men jag vill inte åka på tävlingar förrän jag är 100 procent okej.

– 2022 kunde jag inte göra mig själv rättvisa. Det gick inte att träna eller tävla som jag ville. För att utvecklas behöver man träna, men jag lade mycket energi på att spela skadad och det tänker jag inte göra om. Ryggen måste kännas bra först. 25 veckor om året är det fullt ös på touren och ska man klara av det är det mycket som måste vara bra.

Julia har firat jul och nyår hemma i Halmstad, men är tillbaka i Stockholm igen för att börja tredje terminen på universite­tet.

– Jag trivs väldigt bra i Stock

BILDER: MATHIAS BERGELD

holm och med pluggandet där, men det var kul att komma tillbaka och fira jul och nyår med nära och kära.

Hon är numera tillsamman­s med Hbk-mittfältar­en Jonathan Svedberg, som också drabbades av en svår skada 2021 när han slet av korsbandet i knät och var borta hela säsongen.

– Vi har kunnat ta hjälp av varandra och det är väldigt uppskattat. Jonathan hade säkert önskat att vi skulle spelat mer golf när vi var i Halmstad i somras, men det gick helt enkelt inte.

Engström har vunnit två gånger på Europatour­en – i Australien och Frankrike 2020 under hennes bästa år i karriären.

– Jag försökte komma tillbaka under 2022, men det var inte kul när jag inte kunde spela på mina egna villkor. Jag har varit på en hög nivå och att då hamna längre ner i resultatli­stan var inte så motiverand­e när jag vet vad jag kan. Just nu är det fortfarand­e en bit bort att spela profession­ell golf.

 ?? ?? Julia Engström har vunnit två gånger på Europatour­en – i Australien och Frankrike 2020 under hennes bästa år i karriären.
Ryggskadan har hållit Julia Engström borta från proffsgolf­en i ett år, men Halmstadst­järnan har fortfarand­e långt till en comeback.
Julia Engström har vunnit två gånger på Europatour­en – i Australien och Frankrike 2020 under hennes bästa år i karriären. Ryggskadan har hållit Julia Engström borta från proffsgolf­en i ett år, men Halmstadst­järnan har fortfarand­e långt till en comeback.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden