Hallandsposten

Svensk kritik efter loppet: ”Parodi”

Damernas jaktstart blev stökig i snöyran i Davos. Tour de Ski-loppet präglades av vurpor och segt tempo. Efteråt riktade flera svenskor kritik mot arrangören, men även mot valet av skidor.

- Simon Uggla Lasse Mannheimer TT

Finskan Kerttu Niskanen vann Tour de Ski-loppet över 20 kilometer före USA:S Rosie Brennan.

Jonna Sundling tog sig sånär in på pallen efter en stark avslutning, men tredjeplat­sen knep tourledare­n Jessie Diggins från USA. Fjärdeplat­sen var en skön revansch för svenskan som oväntat föll ut redan i kvartsfina­len i onsdagens sprint och ligger nu trea i Tour de Skisammand­raget.

Ett långsamt och hackigt lopp, konstatera­r Sundling som dock var glad över valet av skidor.

– I slutändan kände jag mig ganska nöjd med att jag valde fäste i och med att det är en backe på slutet.

Frida Karlsson var med i toppen under stora delar av loppet och slutade femma. Hon knappar därmed in på toppen och klättrar från sjunde till femte plats i totalen.

Onsdagens gnistrande solsken hade förbytts i ett ymnigt snöfall som vållade stora problem för åkarna som ställdes inför ett svårt val mellan blanka skidor och skidor med fäste.

– Jag sprattlade på som tusan uppför, säger Frida Karlsson, som åkte på blanka skidor.

Flera andra svenskor gjorde samma skidval, däribland Emma Ribom som bjöd på ett uppgivet skratt efter målgång.

– Blanka skidor var ett riktigt dumt beslut så här i efterhand, säger Ribom som kallar loppet en ”parodi” – en beskrivnin­g flera lagkamrate­r höll med om.

Svenskorna var också kritiska mot att arrangören inte använde fler föråkare för att preparera spåren.

– Det håller inte världscups­tandard som det är i dag, säger Linn Svahn.

Onsdagens sprintsegr­are var först ut i jaktstarte­n och höll sig i toppen under hela loppet trots problem med en stav, men fick se sin dag spolierad av en vurpa med två kilometer kvar. Hon föll tillbaka till 20:e plats, 29 sekunder bakom Niskanen, och tappar därmed från andra till sjunde plats i totalen.

– Det var ett väldigt speciellt lopp, säger Svahn.

Herrarnas jaktstart över 20 kilometer bjöd på norsk trippel och svenskt fiasko. Jens Burman, bäste svensk på 14:e plats, skyller även han på valet av skidor.

– Ett kollektivt felbeslut. Leo Johansson blev 25:a, Calle Halfvarsso­n 29:a, William Poromaa 39:a och Gustaf Berglund slutade på 46:e plats.

Tourledare­n Harald Østberg Amundsen vann framför doldisen Henrik Dönnestad. Tredje norrmannen på pallen blev Martin Lövström Nyenget.