Hallandsposten

Sverige bröt förbannels­en – går till final i Göteborg

Sverige besegrade Tjeckien i semifinale­n i Scandinavi­um. Det betyder att laget är klart för Jvm-final för första gången sedan 2018. – När vi spelar så här är det inte många som slår oss, säger Noah Östlund.

- Felix Tornberg felix.tornberg@gp.se Andreas Johnsson andreas.johnsson@gp.se

Senast Sverige spelade en final var 2018. Senaste guldet vanns 2012.

Nu får man en ny chans att skriva historia i JVM – efter att Tjeckien avfärdats i Scandinavi­um.

– Det känns riktigt bra. Det är skönt att vi aldrig ger upp utan kliver fram när det gäller som mest, säger matchhjält­en Jonathan Lekkerimäk­i och fortsätter:

– Vi spelar moget när det behövs, kliver fram när det behövs. Vi spelar som ett lag och krigar hela vägen.

Det var efter rysarseger­n mot Schweiz som det svenska laget tog sig an JVM:S semifinal. Juniorkron­orna var varnade om tjeckernas färdighete­r – efter att laget i kvartsfina­len skickat hem publikfavo­riten Kanada.

Tjeckien satte sedan fart mot ännu en skräll när man tog ledningen mot Sverige efter knappa sju minuter. Efter att Sverige inlett klart bäst vispade Matyas Melovsky in pucken i nät från egentligen ingenstans.

Det svenska laget kändes skakat efter chockstart­en, trots det fortsatte man trycka på. Belöningen kom fem minuter senare när Theo Lindstein drog i väg ett skott på vinst och förlust.

Trots att avslutet varken var särskilt hårt eller välplacera­t tappade den tjeckiske målvakten in pucken över sin axel. Kvittering­en var inte särskilt vacker – däremot var den välförtjän­t.

Bara minuter in i den andra perioden fullbordad­es sedan vändningen när Axel Sandin-pellikka drog iväg ett monstersko­tt som letade sig upp i krysset. Glädjen blev kortvarig då Tomas Cibulka fick in kvittering­en precis innan vi passerat halva matchen spelad.

Det hela utvecklade­s till en rysare då det var likaläge – 2–2 – inför den tredje perioden. Där klev Jonathan Lekkerimäk­i fram och gav Sverige ledningen ånyo.

Efter 3–2-målet, som kom i powerplay, dröjde det inte särskilt länge innan Noah Östlund ökade på ledningen. Av bara farten satte Lekkerimäk­i 5–2, med sitt andra mål i matchen, innan tjeckerna ens hunnit hämta andan.

– Jag sköt bara och den gick in. Det var skönt. Den andra var lite samma, jag bara sköt, säger han om fullträffa­rna.

Efter matchen hyllade förbundska­ptenen sin skyttekung­s skott.

– Det är bara att njuta, det är nästa generation­s som kommer och de skjuter inte sämre. Det blir mer och mer krispigt, det är såklart världsklas­s på det, säger Magnus Hävelid.

Hävelid nämner Alexander Holtz och Lucas Raymond när han får frågan om målskyttar som han tidigare har tränat.

– Men, Lekkeri ... det är ett steg vassare, så här det.

I och med segern står det nu klart: Sverige får chans att vinna guld i Scandinavi­um.

– Det är väldigt starkt. Det visar att vi är en bra grupp med ett bra självförtr­oende. När vi spelar så här är det inte många som slår oss, säger Östlund.

I finalen, som spelas i dag, fredag, ställs laget mot USA som besegrade Finland med 3–2 i semifinale­n på torsdagskv­ällen.

– Det ska inte spela någon roll. Vi vet att vi kan slå båda lag och vi ska ladda så bra vi bara kan för att vara redo i morgon, säger Östlund men tillägger:

– Vi kommer vara laddade oavsett vilka vi möter men skulle det bli Finland skulle det nog bli lite extra mycket drivkraft.

 ?? BILDER: JESPER ZERMAN ?? Sverige är vidare till Jvm-final.
BILDER: JESPER ZERMAN Sverige är vidare till Jvm-final.
 ?? ?? Noah Östlund firar 4–2.
Noah Östlund firar 4–2.
 ?? ?? Målet var ett riktigt konstmål av Östlund.
Målet var ett riktigt konstmål av Östlund.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden