Hallandsposten

Så blir du favorit bland kollegorna på arbetsplat­sen

- Klara Sävenlund klara.savenlund@gp.se

På varje jobb finns en kollega som alla bara gillar. Någon som är trevlig och personlig, men inte delar alldeles för intima detaljer. Som är rolig och skämtsam, men fortfarand­e gör ett bra jobb. Psykologen Björn Hedensjö berättar hur du också kan bli den personen.

De flesta människor vill vara omtyckta – och det gäller även på jobbet. Det sociala spelet på arbetsplat­sen kan dock skilja sig en del från det i privatlive­t, och ibland kan det vara svårt att navigera.

– Ett vanligt misstag som många gör på jobbet är att man tänker att man alltid måste sälja in sig själv, och framstå som kompetent, ofällbar och kapabel, säger psykologen Björn Hedensjö.

– Det blir svårt att relatera till en person som alltid visar upp en väldigt polerad fasad. Det blir som ett socialt pansar som man inte riktigt kommer igenom.

På andra sidan av vågskålen finns dock risken att blir för personlig och sårbar. På arbetsplat­ser råder i regel en mer formell kultur än i andra sammanhang.

– Det kan vara så att det inte alltid passar sig att berätta om sexuella eskapader eller så, säger Hedensjö.

Såvida man inte är väldigt nära med sina kollegor kan det vara klokast att undvika att ta upp allt för privata problem på lunchraste­n, till exempel en svår skilsmässa.

– När man går därifrån så kanske kollegorna känner att de har fått en börda i knät som de inte riktigt vet vad de ska göra med.

För att bli omtyckt ska man försöka hitta en mellanväg mellan dessa, menar Björn Hedensjö.

– I stället för att vara sårbar på ett opassande sätt så kan man ju till exempel dela med sig av något profession­ellt misslyckan­de eller be om hjälp. Då blir man relaterbar och kan forma goda relationer.

Björn Hedensjö har också ett favorittip­s: Att bete sig som att folk redan tycker om en.

– Fundera på hur du beter dig med människor som du redan känner dig trygg med. Då kanske du vågar skämta mer och vara lite mer öppen, säger han.

Att ta med sig samma beteenden in i jobbsamman­hang brukar allra oftast leda till positiv respons från kollegorna.

Om det känns svårt att utgå ifrån ”hur man brukar vara” har Björn Hedensjö också ett antal mer konkreta tips också.

Det är svårt att tycka om någon man inte känner att man kan lita på. Just på jobbet blir det väldigt tydligt om någon inte håller det den lovar. Det kan till exempel vara att man försenar andras arbete genom att själv inte leverera i tid.

– Om man sätter sina kollegor i klistret genom att vara en hal och opålitlig typ, brukar det vara avgörande för att man inte får en långsiktig god relation, säger Björn Hedensjö.

Att vara generös behöver inte handla om pengar, utan om tid och uppmärksam­het, förklarar han.

– Det kan handla om vardagsbet­eenden som att man kollar att någon vill ha en kopp kaffe när man är på väg till kaffeautom­aten. Att man är bussig helt enkelt.

Det är också viktigt att visa att du är intressera­d av dina kollegor. Ett enkelt exempel, som inte är för personligt, är att fråga vad kollegan har gjort i helgen.

– Om kollegan har varit i sommarstug­an, finns det en otrolig kraft i att ställa några följdfrågo­r: ”Jaha, vart ligger den sommarstug­an någonstans?”

Försök även komma ihåg detaljerna om kollegan.

– Oftast tror jag det är väldigt uppskattat om någon till exempel kommer ihåg vad din hund heter, även om det är en kollega. De allra mest socialt kompetenta personerna brukar vara bra på precis den sortens saker.

Var inte rädd för att ge genuina komplimang­er till kollegor.

– Det är så gott som alltid uppskattat.

Man måste dock vara noga med att berömmet inte övergår till att man uppfattas som en mini-chef på arbetsplat­sen.

– Om det är någon som stegar runt på avdelninge­n och ger feedback på allas jobb kan det uppfattas som lite onaturligt, säger Björn Hedensjö.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Ge komplimang­er – men spela inte lillchef, är ett av tipsen.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Ge komplimang­er – men spela inte lillchef, är ett av tipsen.
 ?? BILD: EMIL NORDIN ?? Psykologen och författare­n Björn Hedensjö tipsar hur man ska bete sig för att bli omtyckt på arbetsplat­sen.
BILD: EMIL NORDIN Psykologen och författare­n Björn Hedensjö tipsar hur man ska bete sig för att bli omtyckt på arbetsplat­sen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden