Hallandsposten

Kommunerna där studenter får mest boende för pengarna

En ny studieterm­in står för dörren och nya studenter behöver boende. På många stora studieorte­r har små lägenheter blivit billigare. – Men det är en spretig prisutveck­ling i landet, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling.

- Joakim Hugert Lundberg TT

Priserna på enrummare har sjunkit i 10 av 20 studentkom­muner under 2023. Störst är nedgången i Växjö med 20 procent. I Karlstad har priserna däremot ökat med hela 16 procent, mest i landet. I riket som helhet har priserna på ettor stigit med 2 procent.

– Prisbilden har spretat mycket efter pandemin. I vissa orter rusade priserna under pandemin, och sedan har de fallit tillbaka, säger Marcus Svanberg.

Sundsvall toppar listan över städer där studenter får mest bostadsyta för pengarna. Genomsnitt­spriset på en enrummare är 583 000 kronor, motsvarand­e 14 800 kronor per kvadratmet­er.

Detta visar Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling­s sammanstäl­lning av bostadsrät­tspriser i studentstä­der.

” Studenter riskerar att behöva tacka nej till utbildning­splatser för att de inte hittar boende

Marcus Svanberg Vd Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling

Andra billigare alternativ är Gävle och Östersund. Där ligger genomsnitt­spriset på 777 000 respektive 787 000 kronor. Kvadratmet­erpriset uppgår till 23 900 respektive 22 300 kronor.

– Studenter riskerar att behöva tacka nej till utbildning­splatser för att de inte hittar boende. Många studentstä­der prioritera­r tyvärr inte bostäder tillräckli­gt högt, säger Marcus Svanberg, Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling­s vd.

– I takt med att bostadsbri­sten förvärras får de studieorte­r som erbjuder någon form av bostadsgar­anti en fördel, tillägger han.

Föga förvånande behöver studenter slänga upp mest pengar i storstäder­na. I Stockholm har bostadsrät­ter med ett rum ett genomsnitt­spris på nära 3 miljoner kronor, eller 93 300 kronor per kvadratmet­er.

Även i Göteborg och studentsta­den Lund ligger priserna på höga nivåer jämfört med övriga studentstä­der, med ett medelpris på 56 500 kronor respektive 50 000 kronor per kvadratmet­er.

Marcus Svanberg, anser att det finns mycket politiken kan göra för att underlätta för unga att komma in på bostadsmar­knaden.

– Mer flexibilit­et som omformuler­ade krav för amortering och kontantins­ats vid bostadsköp skulle göra stor skillnad för många.

Ingen av landets största studentstä­der hamnar i närheten av toppen i indexet Sveriges bästa kommun för unga att bo i, konstatera­r Länsförsäk­ringar. Indexet väger samman faktorer som ungdomsarb­etslöshet, bostadspri­ser, trångboddh­et och tillgång till bostäder för unga.

Luleå når högst placering på listan: plats 28. I botten hamnar Malmö på plats 221 av 225 kommuner.

 ?? BILD: IZABELLE NORDFJELL ?? Studentbos­täder i huvudstade­n är dyrast i landet. Arkivbild från Campus Lappis på Lappkärsbe­rget i Stockholm.
BILD: IZABELLE NORDFJELL Studentbos­täder i huvudstade­n är dyrast i landet. Arkivbild från Campus Lappis på Lappkärsbe­rget i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden