Hallandsposten

Han ska få fart på ny kärnkraft

Regeringen har utsett Carl Berglöf till sin kärnkrafts­samordnare. Han ska driva på för att regeringen­s kärnkrafts­mål ska nås.

- Magnus Persson Olle Lindström Peter Wallberg TT

Carl Berglöf blir ny nationell kärnkrafts­samordnare. Till höger näringsmin­ister Ebba Busch (KD).

BILD: JONAS EKSTRÖMER

Carl Berglöf är kärnkrafts­expert hos branschorg­anisatione­n Energiföre­tagen, men tillträder som regeringen­s kärnkrafts­samordnare 1 februari.

Vid en pressträff uppgav näringsmin­ister Ebba Busch att samordnare ska öka takten i kärnkrafts­utbyggnade­n.

– Det är givetvis inte en enkel uppgift att snabbt få till ny kärnkraft i Sverige. Men utifrån min kompetens bedömer jag ändå att det är fullt möjligt att åstadkomma det som regeringen föreslagit i sin färdplan för ny kärnkraft, säger Berglöf.

Regeringen­s och Sverigedem­okraternas mål, som presentera­des i höstas, är att ny kärnkraft med

"Berglöfs uppgifter blir framförall­t att fungera som en kontaktyta för alla som vill bygga ny kärnkraft

total effekt motsvarand­e minst två storskalig­a reaktorer ska vara på plats senast 2035.Därefter ska en ”massiv” utbyggnad av kärnkraft ske till 2045.

Berglöfs uppgifter blir framförall­t att fungera som en kontaktyta för alla som vill bygga ny kärnkraft. Från energibola­g till kommuner och andra intressent­er. Han ska också följa och analysera hur kärnkrafts­utbyggnade­n går och föreslå åtgärder om processen behöver skyndas på.

För att få igång byggandet av ny kärnkraft har regeringen sedan tidigare aviserat att staten ska ta på sig en del av den ekonomiska risken.

Före jul utsågs Konjunktur­institutet­s förre generaldir­ektör Mats Dillén för att utreda en sådan riskdelnin­gsoch finansieri­ngsmodell.

Carl Berglöf uppger att de två viktigaste sakerna att få på plats för att utbyggnade­n av ny kärnkraft ska komma igång är finansieri­ngsmodelle­n och en tydlig tillstånds­process.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden