Hallandsposten

Rheborg om Killinggän­get – ”ett roligt helvete”

Det känns fint att Killinggän­get uppmärksam­mas i en rak och öppenhjärt­ig dokumentär­serie på SVT. Men tre timmar är alldeles för mycket. Det konstatera­r GP:S Jan Andersson, tv-kritiker och gammalt Killing-fan.

- Maria Jämtelid. Henrik Schyffert, Andres Lokko, Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Martin Luuk och Tomas Alfredson samt klipp med Jonas Inde. Premiär 3 januari. Jan Andersson jan.andersson@gp.se

”Berättelse­n om Killinggän­get” SVT1 och SVT Play, tre delar

Två stora saker hände i mitt liv hösten 1992. Jag började på Journalist­högskolan i Göteborg och ”I manegen med Glenn Killing” började sändas på SVT.

De hade kanske inte så mycket med varandra att göra, inte alls faktiskt, men tillsamman­s stärkte de ändå min vilja att lägga det tradiga arbetet på speditions­kontoret bakom mig och i stället ”jobba med media”. Lite oklart på vilket sätt. Kanske skriva recensione­r för Nöjesguide­n eller varför inte busringa i riksradion, precis som Killinggän­gets samtida kompisar i P3:s ”Hassan”. De båda programmen­s gemensamma nämnare hette Henrik Schyffert – utan honom inget ”Hassan” och definitivt inget Killinggän­g. Det står klart efter att ha tittat på SVT:S nya dokumentär ”Berättelse­n om Killinggän­get”.

BILD: STELLAN HERNER

Den tredelade och tre timmar (!) långa dokumentär­serien inleds med att Schyffert står i ett tomt och öde kontorslan­dskap någonstans i Stockholm och pekar ut ground zero för svensk tv-ironi, det vill säga platsen där han och kompisen Andres Lokko satt och skrev på ”I manegen med Glenn Killing”.

Sedan får vi följa med när Schyffert och Lokko växer ihop med Robert Gustafsson, Johan Rheborg och Jonas Inde (som inte medverkar i dokumentär­en) och lite senare även med Martin Luuk och regissören

Tomas Alfredson – även om ”växer upp” nog är en bättre beskrivnin­g.

För efter ett intensivt decennium med två liveshower, tre tv-serier och fyra små tv-filmer tycktes ironin ha tjänat ut som drivkraft. Kanske var det rent av dags för Killinggän­get att låta allvaret ta plats? Att utvecklas eller dö.

Så kände de allihop och resultatet blev den betydligt mörkare långfilmen ”Fyra nyanser av brunt”. Den kom 2004, hyllades unisont och blev Guldbaggep­risad flera gånger om. Men filminspel­ningen gjorde också i princip slut på Killinggän­get. Johan Rheborg ville bli skådis på riktigt, Andres Lokko flyttade till London, Robert Gustafsson blev ... well, Robert Gustafsson med hela svenska folket och Jonas Inde valde att lämna gruppen och kliva ut ur rampljuset.

Kvar fanns Henrik Schyffert och hans ensamma, molande osäkerhet. Den som Schyffert jobbat hårt för att dölja och som några år senare resulterad­e i hans personliga och ärliga uppgörelse med 1990-talet, föreställn­ingen ”The 90's – ett försvarsta­l”.

Men det är inte bara Henrik Schyffert som känns befriande rak och närmast öppenhjärt­ig i den här dokumentär­en, det gör de allihop. Och det råder ingen tvekan om att Killinggän­get knakat i fogarna vid flera tillfällen.

Henrik Schyffert och Jonas Inde råkade ofta i luven på varandra. Robert Gustafsson skällde ut den väldigt säregne Martin Luuk och ville till varje pris att gruppens humor skulle vara begriplig, medan Andres Lokko vägrade att uppfattas som folklig. Inte konstigt att den luttrade regissören Tomas Alfredson ser ut att falla i gråt i flera gamla klipp.

Och, ja, redan i slutet av 1990-talet var Johan Rheborg dödligt trött på sin rollfigur Percy Nilegård och ville inte alls spela honom i ”Torsk på Tallinn”. Och Rheborg var nog rätt trött på sina humorkolle­gor över lag. I slutet av dokumentär­ens första avsnitt sammanfatt­ar han arbetet med Killinggän­get på följande sätt:

Den här dokumentär­serien är dock inget helvete. Tvärt om är ”Berättelse­n om Killinggän­get” en kär och nostalgisk tillbakabl­ick för oss som tog plats i den ironiska generation­ens rälsbuss med Henrik Schyffert som stins, lokförare och konduktör.

Men den är på tok för lång. En timme hade fungerat. Två hade varit lagom. Men tre timmar känns som en sista ironisk hälsning från 1990-talet.

” Inte konstigt att den luttrade regissören Tomas Alfredson ser ut att falla i gråt i flera gamla klipp

 ?? BILD: PETER LINDGREN ?? I går hade ”Berättelse­n om Killinggän­get” premiär på SVT. Fr v: Johan Rheborg, Daniel Alfredson (regissör), Martin Luuk, Henrik Schyffert, Robert Gustafsson och Andres Lokko.
BILD: PETER LINDGREN I går hade ”Berättelse­n om Killinggän­get” premiär på SVT. Fr v: Johan Rheborg, Daniel Alfredson (regissör), Martin Luuk, Henrik Schyffert, Robert Gustafsson och Andres Lokko.
 ?? ?? En av Johan Rheborgs märkliga karaktärer, Percy Reverend Black.
En av Johan Rheborgs märkliga karaktärer, Percy Reverend Black.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden