Hallandsposten

AI kan förbättra vården

Trots att svensk sjukvård är en av världens dyraste får vi inte vad vi betalar för. Digitalise­ring är en väg framåt.

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

HP ledare 8/1. Sverige är ett av Europas och världens rikaste länder. Vi räknas till de som lägger mest pengar på sjukvård, både sett som andelen av BNP och per invånare. År 2019 låg vi på en tredje plats i EU vad gäller sjukvårdsu­tgifter.

Den största delen av dessa pengar – drygt 615 miljarder kronor enligt senaste uppgiftern­a från SCB – går till sjukhus.

Ändå dras regionerna år efter år med stora underskott.

Det här problemet brukar ofta spåras till att produktivi­teten inom vården inte utvecklats särskilt mycket. Mycket pengar läggs på insatser med låg eller obefintlig patientnyt­ta, såväl inom läkemedels­behandling och medicintek­nik som kirurgi.

Enligt en lägesrappo­rt från Socialstyr­elsen i mars 2023 kan Sverige exempelvis göra sig av med de flesta av de 11 000 artroskopi­er som görs vid artros eller liknande besvär i knän. Fysisk träning och patientutb­ildning är billigare och minst lika effektiva behandling­ar.

Mikael Svensson, professor i tilllämpad hälsoekono­mi vid Sahlgrensk­a akademin vid Göteborgs universite­t, skriver om felpriorit­eringarna i en rapport: “En förklaring är att beslutsfat­tare och vårdprofes­sionen regelbunde­t gör alltför optimistis­ka antaganden om insatsers nytta utifrån osäkra och otillräckl­iga underlag.”

Det här är förstås jobbigt att ta itu med. Få vill erkänna att de kastar pengar i sjön, allra minst inom vården där alla vill hjälpa till. Men någonting måste ändras, och för allt fler börjar artificiel­l intelligen­s (AI) te sig som ett sätt att ändra vården.

Ny teknik är inte alltid en lösning på problem som funnits under lång tid.

Datorer gjorde inte vården bättre. Och svenska sjukhus dras fortfarand­e med faxapparat­er, ett utslag för bristande problemlös­ning. Men de ledande Ai-tjänsterna är ungefär lika bra som en specialist­läkare i allmänmedi­cin i att göra vissa bedömninga­r, och en studie från USA fann att tjänsterna uppfattade­s som mer empatiska än läkare vid digitala besök. Problemet handlar mindre om funktion och mer om tillit.

Det stora problemet är om vården ens kan använda AI. Det kräver mycket data från många håll, ibland från andra myndighete­r som socialtjän­sten, ibland från andra regioner. Där är portarna idag stängda. De kommande åren är hälften av regionerna dessutom upptagna med att byta journalsys­tem. Sådant tränger undan personalen­s tid och skattemede­l från andra investerin­gar. Då blir det upp till enskilda individer att lära sig nya hjälpmedel som AI.

När och om AI väl används väcks också etiska frågor. De tjänster som i dag finns är tränade på olika mycket data från olika patientgru­pper. Vissa kanske kan få bättre diagnoser, medan tjänsterna inte är tillräckli­gt precisa för andra grupper.

De senare får förvisso inte sämre vård om AI används, men de förra får definitivt bättre vård – en ojämlikhet många lär rygga tillbaka inför, och som bryter mot hälso- och sjukvårdsl­agens behovs- och solidarite­tsprincip. Samtidigt kan resurser i form av bättre hälsa och lägre kostnader översättas till mer konvention­ell vård för de som inte får bättre Aivård.

De flesta behöver nyttja vården någon gång i livet. Under lång tid har vi betalat för mycket för den samhällstj­änsten. Det måste ändras. Teknikens nyttor måste komma före oron.

"Det här är förstås jobbigt att ta itu med. Få vill erkänna att de kastar pengar i sjön.

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Dyrt. Regionerna får in ett stort antal miljarder till sjukvården. Ändå tvingas sjukhusen ständigt till nya besparinga­r.
ARKIVBILD: HP Dyrt. Regionerna får in ett stort antal miljarder till sjukvården. Ändå tvingas sjukhusen ständigt till nya besparinga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden