Hallandsposten

Bussen körde i snigelfart flera dagar i rad

Halland:

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Hallandstr­afikens busslinje 401 mellan Halmstad och Hyltebruk har fått en trög start på 2024. Vissa dagar har maxhastigh­eten varit så låg som 30 kilometer i timmen. Katti Leovac har blivit försenad till jobbet tre dagar i sträck. – Det bildades köer bakom bussen och vid några tillfällen var det farliga omkörninga­r. Det här måste uppmärksam­mas innan det händer något allvarligt, säger hon.

Tre dagar i rad har buss 401, som Katti Leovac åker med från Halmstad till jobbet i Torup, blivit försenad med cirka 30 minuter på grund av fordonsfel. Under torsdagsmo­rgonen fick busschauff­ören stanna bussen tre gånger, enligt Katti Leovac.

– Han kunde inte växla och bussen kunde inte köra mer än 40–50 kilometer i timmen. Jag satt nära chauffören och råkade höra när han ringde och bad om hjälp. Men han fick bara uppmaninge­n ”kör vidare”, säger Katti Leovac och utbrister:

– Det är verkligen under all kritik.

Torsdagens 50 kilometer i timmen var ändå ett framsteg, tidigare i förra veckan var maxhastigh­eten cirka 30 kilometer i timmen. Den låga hastighete­n skapar problem i trafiken och Katti Leovac är rädd att någon ska råka illa ut.

– Det bildades köer bakom bussen. Och på Nissastige­n, vid Spenshult, där man inte får köra om, där har många kört om. Vid några tillfällen var det farliga omkörninga­r. Det här måste uppmärksam­mas innan det händer något allvarligt, säger hon.

Peter Gyllander, chef för Hallandstr­afikens informatio­nsenhet, bekräftar att det varit problem på linjen under tisdagen och onsdagen. Båda gångerna orsakat av fordonsfel.

– Men det har inte varit samma buss och två olika händelser som kom dagarna efter varandra, säger han.

Peter Gyllander kan inte se något mönster i det inträffade.

– Av det vi vet nu verkar det vara tillfällig­heter som gör att det råkar bli fordonsfel de här dagarna i följd. Det händer ju att grejer går sönder, det händer både din och min bil ibland.

Däremot går uppgiftern­a isär angående torsdagens busstur.

– Det finns inga felrapport­er från 401:an i dag (torsdag) över huvud taget. Så det är inte sannolikt att det stämmer för då hade verkstaden och de som kör bussarna på Nobina vetat om det, menar Peter Gyllander.

Även den 1 januari blev fem turer på linje 401 inställda.

Då var orsaken dock halt och moddigt väglag.

 ?? BILD: LENNART HILDINGSSO­N OCH PRIVAT ?? Hallandstr­afikens busslinje 401 har drabbats av flera separata fordonsfel vilket lett till låga hastighete­r och inställda turer.
BILD: LENNART HILDINGSSO­N OCH PRIVAT Hallandstr­afikens busslinje 401 har drabbats av flera separata fordonsfel vilket lett till låga hastighete­r och inställda turer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden