Hallandsposten

Nu härjar både influensan och covid-19 i Halland

Halland:

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Har du varit krasslig under julledighe­ten så är du långt ifrån ensam. Just nu härjar både influensan och covid i Halland, som båda ger samma symptom. – Smittsprid­ningen brukar ändå dämpas när folk är hemma från jobb och skola, så den är inte osannolikt att den tar ny fart när vi återvänder, säger smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo.

Att influensan och Rs-viruset slår till varje vinter är vi vana vid sedan länge. Med coronaviru­set finns nu ytterligar­e en vinterinfe­ktion, som vi troligtvis får dras med under överskådli­g tid.

– Efter pandemin så vet vi inte riktigt vad som blir det nya normala och det är svårt att jämföra med tidigare år. De senaste två säsongerna var det väldigt mycket influensa och Rs-virus, parallellt med covid. Både influensan och RSV ökar nu, men verkar ändå hålla sig mer på en medelnivå, säger Maria Ryberg Mo.

Eftersom de flesta av oss inte testar oss när vi blir sjuka är det svårt att veta vad som är covid och vad som är influensa.

– De råd vi ger är samma för båda: Stanna hemma så att du inte utsätter andra för smitta, se till att få i dig dryck och näring, ta febernedsä­ttande vid behov och ansträng dig inte fysiskt. Och känner man sig påtagligt påverkad och kraftlös så ska man söka vård, säger Maria Ryberg Mo.

Uppfattnin­gen om hur spridd en sjukdom är grundar sig främst på de provtagnin­gar som görs när någon söker vård. Nationellt görs också en del stickprove­r och mätningar av avloppsvat­ten. I vecka 51 konstatera­des via provtagnin­gar 75 fall av influensa i Halland, nästan samtliga av typen A, och i vecka 50 konstatera­des 159 fall av covid-19.

Ett litet orosmoment är att coronaviru­set fortsätter att mutera. Under lång tid har varianten Omikrons undergrupp XBB dominerat smittsprid­ningen, men en ny undergrupp, BA.2.86, är nu på väg att ta över.

– Den har i sin tur undergrupp­er och en av dem bedöms ha större förmåga att ta sig igenom immunförsv­aret, även om man är vaccinerad eller genomgått sjukdomen. Men inget pekar på att den ger allvarliga­re sjukdom än tidigare varianter och vaccinet ger fortfarand­e ett bra skydd mot svår sjukdom, säger Maria Ryberg Mo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden