Hallandsposten

Opposition­en vill se fruktträd och museum

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Ett 20-tal motioner har i höst lämnats in från de olika opposition­spartierna. Bland förslagen finns fruktträd, stadsmuseu­m och ett fullmäktig­e för unga. Flest motioner har SD lämnat in, följt av C – medan MP har legat lågt.

– Motioner är bästa sättet att föra fram sin politik på när man är i opposition, även om det kanske inte är det snabbaste, säger Andreas Ahlqvist (SD).

Efter 2022 års val stod det klart att hela tio partier skulle ta plats i Halmstads kommunfull­mäktige. Tre av dem valde att göra gemensam sak och bildade styret Ansvar för Halmstad – KD, M och S.

Övriga sju partier hamnade därmed i opposition – SD, L, C, V, MP samt de två nybildade lokala partierna Hjärta för Halmstad, HFH, och Halmstads lokala parti, HLP.

Ett sätt att föra fram sin politik när man sitter i opposition är att lägga förslag via motioner.

HP begärde ut samtliga motioner som lämnats in från den första september 2023 och fram till slutet av december i fjol. Resultatet blev 24 stycken (läs mer om dessa i faktarutan nedan).

Flest kommer från SD – som också är det största opposition­spartiet – följt av C som är det näst största partiet i opposition.

– Vi har ett aktivt spånande i vår politik och motioner är det sätt vi kan framföra våra tankar och förslag på och hur vi vill se utveckling­en i Halmstad, säger SD:S kommunråd Andreas Ahlqvist och tillägger:

– Sitter man i opposition får man sällan igenom något men samtidigt är det oerhört viktigt att man faktiskt går fram med motioner så att man visar vad man vill. Det vi har föreslagit i våra motioner är saker som vi hade velat göra om vi hade suttit i styret.

Andra sätt att göra sig hörd i opposition är via till exempel interpella­tioner eller debatter i fullmäktig­e, men Andreas Ahlqvist ser motioner som det bästa sättet att föra fram sin politik på.

– Motioner innebär trots allt att ärendet behöver beredas och att det blir någon form av utredning av förslaget. Det kanske remitteras till de nämnder som berörs och man kan kanske också få siffror på vad förslaget skulle kosta.

Tania Bengtsson (V), vars parti har författat fyra motioner under hösten, håller med om att motioner är ett bra sätt att föra fram sin politik på.

– Men det är viktigt att det är kvalitet i dem och att man inte lägger rena populistis­ka motioner. De ska vara genomarbet­ade och rimliga och hålla sig inom det kommunala ansvaret, säger hon.

Hon tillägger att partiet innevarand­e mandatperi­od också har försökt bli bättre på interpella­tioner som är ett enklare verktyg än motioner. Interpella­tion är en fråga som ställs direkt till ett kommunråd eller en nämndordfö­rande och som sedan får ett skriftligt svar till skillnad från en motion som är ett förslag som ska beredas för att sedan slutligen avgöras av kommunfull­mäktige.

– Vi försöker vara en aktiv opposition och jag tror att vi blir ännu mer på tårna när vi nu hela tiden tydligt behöver visa att det är vi som är vänsteralt­ernativet i Halmstad sedan S gått ihop med KD och M, säger Tania Bengtsson.

MP är det enda opposition­sparti som inte lagt någon motion alls i höst. Partiet har valt andra vägar för att göra sin politiska stämma hörd uppger Amina Boulaabi.

– Vi har försökt föra fram våra åsikter i samtal med både styret och med övriga partier, vi har försökt påverka via arbetet i nämnderna och i kommunstyr­elsen och vi har haft ett antal interpella­tioner. Det är ett nytt politiskt läge nu med ett styre som har majoritet och det gäller att försöka hitta vägar att påverka och vi tycker att vårt sätt har fungerat bra, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Tania Bengtsson (V) anser att det är viktigt att motioner är genomarbet­ade och rimliga.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Tania Bengtsson (V) anser att det är viktigt att motioner är genomarbet­ade och rimliga.
 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Andreas Ahlqvist (SD) tycker att motioner är ett bra sätt för ett parti i opposition att visa vad man vill.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Andreas Ahlqvist (SD) tycker att motioner är ett bra sätt för ett parti i opposition att visa vad man vill.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden