Hallandsposten

Katter omhänderta­s från ägare – vägrar märka dem

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Hylte: Länsstyrel­sen har beslutat att omhänderta samtliga katter hos en Hyltebo i 70-årsåldern, med motivering­en att djuren utsätts för lidande. Efter en anonym anmälan i somras har flera kontroller gjorts hemma hos mannen – där djurskydds­handläggar­na tvingats ta hjälp av polisen för att bli insläppta. Han har bland annat vägrat att steriliser­a sin katthona och haft fullt med kattavföri­ng i hemmet.

Det var i slutet av juli som länsstyrel­sen fick in en anonym anmälan om att mannen ska ha 30–40 avmagrade katter som är förvildade, tufsiga i pälsen och som smiter in hos grannarna.

Redan dagen efter åkte två djurskydds­handläggar­e hem till honom, men blev då inte insläppta i hans bostad – trots att de förklarade att de har laglig rätt att få komma in där vid en djurskydds­kontroll. Mannen tillät dem bara att inspektera källaren, som katterna kunde springa ut och in från genom en dörr på baksidan.

Handläggar­na kunde inte kontroller­a katterna som var där, eftersom de var för skygga. men de kunde konstatera att ingen av katterna var id-märkt. Mannen förklarade då att han inte gillar den nya lagstiftni­ngen som säger att kattungar ska chippas eller tatueras och föras in i Jordbruksv­erkets register innan de blivit fyra månader.

Länsstyrel­sens personal kände av en stank från urin och observerad­e även att kattlådan i källaren var full av avföring – och att det dessutom låg avföring på flera ställen på golvet. Mannen uppgav att han inte hunnit rengöra kattlådan på tre veckor, men lovade att fixa det.

Trots att djurskydds­handläggar­na förklarade att man bör kastrera och steriliser­a katter, för att honor inte ska behöva utsättas för onödigt lidande genom att bli dräktiga upprepade gånger på kort tid, höll mannen inte med om det. Han menade i stället att det är mer humant att slå ihjäl kattungarn­a än att steriliser­a en hona.

En månad senare gjordes ett återbesök med polishandr­äckning. Inne i bostaden fann man då både gammal och ny kattavföri­ng och urin på golvet i vardagsrum­met.

Mannen uppgav nu att han bara hade fyra eller fem katter kvar – och visade med händerna hur han brutit nacken av de andra.

Djurskydds­handläggar­na förklarade att man som djurhållar­e måste veta exakt hur många och vilka djur man har, annars bryter man mot tillsynskr­avet. Dessutom påpekade de att han inte tillämpat någon av de tillåtna metoderna för att avliva katter.

Mannen fick tid på sig att åtgärda bristerna, innan det i mitten av november gjordes en nytt, oanmält, uppföljand­e kontrollbe­sök – även denna gång med polishandr­äckning.

I kontrollra­pporten kan man läsa att mannen inte var samarbetsv­illig. Bland annat ska han ha vägrat att svara på frågor, slagit i saker och varit närgången mot både poliserna och länsstyrel­sens personal.

Han uppgav nu att han hade sju–åtta katter och att han inte haft tid att städa bort kattavföri­ng eftersom han ”haft andra saker att göra”. Fortfarand­e fanns det en tydlig stank i bostaden – och länsstyrel­sen bedömde att han inte följer de föreläggan­den som utfärdats.

Beslut har nu tagits om att omhänderta samtliga katter som finns hos mannen. Länsstyrel­sen kommer sedan att fastställa om djuren ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

I beslutet skriver länsstyrel­sen att man är väl medveten om att den här lagstiftni­ngen ska tillämpas restriktiv­t, men att detta fall kräver att beslutet verkställs omedelbart – även om det skulle överklagas – eftersom en fördröjnin­g kan leda till allvarliga skadeverkn­ingar på katterna.

Mannen ska debiteras 915 kronor plus moms för varje arbetstimm­e som länsstyrel­sen lagt på fallet – allt från restid och kontroller, till rapportskr­ivande och annan administra­tion. Dessutom är han skyldig att betala inackorder­ingen av djuren under tiden de är omhänderta­gna. Det brukar ta ungefär tre veckor innan länsstyrel­sen bestämmer vad som ska hända med djuren. Även kostnader för veterinäru­ndersöknin­g kan tillkomma.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW/TT ?? Sedan ett år tillbaka är det lag på att man måste märka katter (endera med ett chip som på bilden, eller med en tatuering) och registrera dem hos Jordbruksv­erket.
ARKIVBILD: JESSICA GOW/TT Sedan ett år tillbaka är det lag på att man måste märka katter (endera med ett chip som på bilden, eller med en tatuering) och registrera dem hos Jordbruksv­erket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden