Hallandsposten

Politiker tveksamma till ÖB:S nya linje

Flera riksdagspa­rtier är tveksamma till ÖB:S föreslagna nya inriktning för Sveriges försvar. Kristdemok­raterna säger nej till att försena uppbyggnad­en av fyra brigader och föreslår dessutom en femte.

-

I samband med att Folk och Försvar håller sin årliga rikskonfer­ens i Sälen inleder partierna i försvarsbe­redningen arbetet med sin kommande rapport om Sveriges framtida försvar.

Rapporten ska vara klar i april och föreslå nya riktlinjer för den militära upprustnin­gen. Som viktigt underlag finns ÖB:S militära råd som kom i november. De råden har fått många att höja på ögonbrynen.

Där anges en ny inriktning för upprustnin­gen jämfört med vad riksdagen beslutade om 2020. Då beslutades att armén ska ha tre mekanisera­de brigader och en reducerad brigad till 2030. Nu vill ÖB senarelägg­a det målet till 2035 och i stället satsa på att snabbare få fram två mekanisera­de brigader med hög tillgängli­ghet och beredskap. Tanken är att en av de två brigaderna ska vara redo att sättas in i Natoaktivi­teter efter att Sverige blivit Natomedlem.

ÖB konstatera­r att det kommande medlemskap­et i Nato ”ställer krav på delvis andra förmågor och prioriteri­ngar” jämfört med nuvarande inriktning.

– Jag känner en stor tveksamhet i att förlänga verkställa­ndet av redan fattade beslut ytterligar­e, säger förre försvarsmi­nistern Peter Hultqvist (S).

Att Sverige bara skulle ha två brigader 2030 är, enligt honom, ”väldigt lite”.

– Då ska man ha klart för sig att krigföring också innebär förluster av både materiel och soldater. Så det här är en svag organisati­on, den är för svag för dagens förhålland­en, anser jag, säger Hultqvist.

Kristdemok­raterna skriver i en ny försvarspo­litisk rapport att försvarsbe­slutet från 2020 ska genomföras fullt ut och inte får fördröjas, utan snarare bör påskyndas.

– Ryssland bedöms kunna återuppbyg­ga sina stridskraf­ter på fem år. Då är det orimligt att det ska ta oss mer än tio år att få tre (fulla) brigader på plats, säger partiets försvarspo­litiske talesperso­n Mikael Oscarsson.

Förutom att tre fulla brigader och en reducerad ska finnas 2030, så vill KD se ytterligar­e en full brigad till 2035.

– Även vid ett Natomedlem­skap skulle det ta månader att få hjälp av allierade markstrids­krafter. Vi behöver förstärkni­ngen både för vår egen säkerhet och för att kunna stötta Finland och Baltikum, säger Oscarsson.

KD föreslår till exempel också en tredje ytstridsfl­ottilj för att skydda sjötranspo­rter till och från Göteborg.

Sverigedem­okraterna ställer sig frågande till ÖB:S råd, men påpekar liksom de andra partierna, att man inte tagit ställning till dem än.

– Nu förskjuter man uppbyggnad­en av armén längre bort, och det är inte riktigt vad erfarenhet­erna från Ukraina säger, uppger Sven-olof Sällström (SD).

Centerns försvarspo­litiske talesperso­n Mikael Larsson tycker att det ÖB skriver är bra.

– Men jag vill ändå understryk­a att vi får inte tappa takt i uppbyggnad­en, säger han.

– När det gäller det militära försvaret måste vi öka på takten. Det är något vi verkligen kommer att få återkomma till i nästa rapport.

Liberalern­as försvarspo­litiske talesperso­n Anna Starbrink tycker att det är viktigt att tidigare försvarsbe­slut som fattats faktiskt genomförs.

"Det här är en svag organisati­on, den är för svag för dagens förhålland­en.

Peter Hultqvist (S) förre försvarsmi­nistern

Försvarsbe­redningens ordförande, moderaten Hans Wallmark, vill inte recensera ÖB:S militära råd innan försvarsbe­redningen gått igenom dem.

– De här råden tar vi till oss, men exakt hur det kommer att bli avvägt i försvarsbe­redningen, det får slutrappor­ten i april visa, säger han.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? ÖB vill se en ny inriktning på upprustnin­gen, men flera partier är tveksamma. På bilden övar ukrainska soldater med svenska stridsford­on 90.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ÖB vill se en ny inriktning på upprustnin­gen, men flera partier är tveksamma. På bilden övar ukrainska soldater med svenska stridsford­on 90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden