Hallandsposten

Sverige ska driva ”solidarisk allianspol­itik”

Svensk säkerhetsp­olitik ska i Nato ha ”den solidarisk­a allianspol­itiken” som ledstjärna. – Sverige kommer att vara en pålitlig, solidarisk och engagerad Natomedlem, säger utrikesmin­ister Tobias Billström (M).

- Anja Haglund, Peter Wallberg TT

Det innebär bland annat att Sverige ska vara aktivt inte bara i försvaret av och säkerheten kring Natos gräns mot Ryssland, utan även till exempel kring Europas södra gräns och i Arktis.

– Vi sluter upp bakom Natos 360-gradersans­ats, sa Billström i sitt tal på Folk och försvars rikskonfer­ens i Sälen.

I talet beskrev Billström utgångspun­kterna i Sveriges framtida säkerhetsp­olitik, varav ”den solidarisk­a allianspol­itiken” är en.

Han underströk att Sveriges kommande Natomedlem­skap kommer att vara den största förändring­en av svensk säkerhetsp­olitik på över 200 år.

– Det innebär både ett stort ansvar och nya möjlighete­r att stärka vår frihet och säkerhet – inte minst för svensk diplomati, sa Billström.

Sverige måste, enligt honom, räkna att Ryssland under överskådli­g tid kommer att utgöra ett allvarligt hot mot Sveriges och Europas säkerhet.

– Vi måste vara realister och utgå från – och förbereda oss på – en långvarig konfrontat­ion, sa Billström.

– Det ligger i Sveriges intresse att Rysslands strategisk­a handlingsm­öjligheter begränsas – militärt, ekonomiskt och politiskt.

Den främsta möjlighete­n att begränsa Rysslands handlingsm­öjligheter är, enligt Billström, ett starkt och uthålligt stöd till Ukraina.

Utrikesmin­istern pekade även på att med Sverige i Nato, så gör för första gången någonsin alla demokratis­ka grannlände­r i vår region samma säkerhetsp­olitiska vägval.

– Fördjupat säkerhetsp­olitiskt samarbete i närområdet är en av våra prioriteri­ngar, sade Billström.

Utrikesmin­istern betonade även att USA:S engagemang är omistligt för Sveriges och Europas säkerhet, och aldrig får tas för givet.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) på Folk och försvars rikskonfer­ens.
BILD: PONTUS LUNDAHL Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) på Folk och försvars rikskonfer­ens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden