Hallandsposten

Brittiska posten utreds för bedrägeri efter It-fel

Hundratals postanstäl­lda i Storbritan­nien anklagades för stöld sedan stora summor pengar påstods ha försvunnit från kontoren. Orsaken var i själva verket ett It-fel – och nu utreds istället postföreta­get för bedrägeri.

- TT

Över 700 anställda på brittiska Post Office anklagades felaktigt för stöld, vilket ledde till att många fick se sin ekonomi slås i spillror av höga skadestånd­skrav, medan andra dömdes till fängelse.

Anklagelse­rna under åren från 1999 till 2015 kom efter att företagets datorer felaktigt visade att pengar försvunnit från kontoren.

Men den verkliga boven i dramat var ett fallerande datasystem som posten infört i slutet av 90-talet.

Bolaget Post Office hävdade i åratal att datan var korrekt, men efter lång kamp fick flera av de anklagade sin sak prövad på nytt. Redan 2021 revs 39 fällande domar upp av högre instans.

En domare har uppgett att postföreta­get kände till att det fanns ”allvarliga problem” med pålitlighe­ten hos datasystem­et, och att deras egen utredning av händelsern­a hade stora brister.

Skandalen har fått ny aktualitet i och med en uppmärksam­mad tv-serie som visades vid nyår, och enligt The Guardian har den lett till att ytterligar­e ett 50-tal eventuella offer kontaktat polis och åklagare.

Totalt har 93 anställda friats, men många väntar fortfarand­e på att bli rentvådda.

Bara 30 personer har kompensera­ts fullt ut för skadestånd­en de tidigare tvingats betala.

Finansmini­ster Jeremy Hunt säger till BBC att han lovar att regeringen ska ”göra allt de kan” för att se till att de drabbade ska få skadestånd­en de väntar på.

– Vi har hört budskapet, klart och tydligt, och vi ska se hur vi kan snabba på utbetalnin­garna, säger han.

Polisen har nu dessutom inlett en utredning mot Post Office. Misstankar­na handlar om att de skadestånd­spengar bolaget har tagit emot kan klassas som bedrägeri. Hittills har ingen gripits eller delgivits misstanke.

En av de anklagade anställda vittnar om att han och hans familj blev utfrysta i sitt lilla samhälle i norra England, och att hans dotter mobbades i skolan för att pappan påstods vara tjuv. Han och andra drabbade kräver nu att de skyldiga dras fram i ljuset:

– Det handlar om ansvarsutk­rävning. Låt oss få veta vilka som fattade besluten och gjorde att detta kunde hända, säger mannen.

 ?? ARKIVBILD: LEFTERIS PITARAKIS ?? Hundratals postanstäl­lda i Storbritan­nien anklagades för stöld sedan stora summor pengar försvunnit från kontoren.
ARKIVBILD: LEFTERIS PITARAKIS Hundratals postanstäl­lda i Storbritan­nien anklagades för stöld sedan stora summor pengar försvunnit från kontoren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden