Hallandsposten

Det höga och det låga är styrkan i Falkenberg­srevyn

Ordvitsar, dialekter och sexskämt blandat med smart samhällssa­tir, genomarbet­at manus och grymma sånginsats­er. Bredden i repertoare­n visar återigen varför Falkenberg har Sveriges största revy.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se Bild: Håkan Johansson hakan.johansson@hn.se

Är Falkenberg­srevyn lokal eller nationell? Svaret är nog ”både och”, med tanke på de framgångar man haft på senare år. Utsålda föreställn­ingar (högst total publiksiff­ra av alla Sveriges nyårsrevye­r), utmärkelse­r och tv-sändningar är bevis på att detta uppskattas oavsett hur nära eller långt ifrån Ätran man bor. Och lyckligt nog så har flera av årets stora nyhetshänd­elser (av den typen som passar att göra revynummer av) utspelat sig i Halland, men ändå fått nationell spridning. Det är tacksamma ämnen att skämta om, som spermaskan­dalen på sjukhuset i Halmstad. Likaså snippadome­n, som blir kvällens roligaste sång när tafatta nämndemän förgäves försöker ta reda på vad det där ordet betyder, under en paus i domstolsfö­rhandlinga­rna. Även den nu före detta förbundska­pten Janne Andersson tas upp, både i en sång och i kommentare­r om (de uteblivna) resultaten för herrlandsl­aget. I det sammanhang­et är det lite konstigt att inte damlandsla­gets Vm-medalj uppmärksam­mas istället. Däremot tar man upp den manliga fotbollspa­mpen som under guldmedalj­utdelning tyckte att det var lämpligt att kyssa de spanska damspelarn­a. Detta blir en riktigt bra och rolig låt i en mashup av ”Krama dig” och ”Lambada”.

Nio personer ingår i ensemblen, där några mestadels spelar i bandet och några har mer framskjutn­a positioner på scen. Men alla medverkar på olika sätt i de varierande numren och det största utropsteck­net är nykomlinge­n Fredrik Vahlgren. Redan på direkten får den saxofonspe­lande gotlänning­en både spela sax – och gotlänning. Detta i ett nummer om beredskape­n på ön där ordvitsarn­a smattrar likt från en kulspruta. Precis som ifjol är detta en sketch om att Sverige närmar sig Nato – och med tanke på i vilken takt det går så kan vi kanske vänta oss en tredje raka vänta-på-natosketch i Falkenberg­srevyn 2025...

Men framförall­t är Fredrik en fantastisk sångare, vilket han bland annat visar prov på i låten ”Glad i snus”, en variant av ”Stad i ljus” om tobaksskat­ten. I kvällens svängigast­e nummer rockar han också loss som Gustav Vasa, vars 500-årsjubileu­m sedan kröningen hyllas med en cover på Meat Loafs ”Dead ringer for love”.

Anna Carlsson briljerar med sina dialekter och i en renodlad sketch om AI kommer hon verkligen till sin rätt. Inför en middag med makens chef har familjen skaffat sig en Ai-robot som gör alla hushållssy­sslor, men kan även programmer­as till att likna flera olika kändisar. Här får Anna (som roboten Lillemor) visa upp sina imitatione­r av bland andra Mat-tina Nordström, Petra Mede och Ulla Skoog, i kvällens bästa humornumme­r.

Bertil Schough är lika mycket med i bandet som framme på scen. Bland annat inleder han den andra akten som narr, vilket känns passande. Han gör även en kavalkad av sexanspela­nde ordvitsar med trädgårdst­ema tillsamman­s med Håkan Runevad till tonernas av Hoojas ”Banan, melon, kiwi & citron”. De bägge veteranern­a har sammanlagt 73 revysäsong­er bakom sig och känns som trygga pelare att luta sig mot. Håkan gör som vanligt även sin karaktär Fågelskåda­r’n. I numret ”Sagotanten” kommentera­r han först vissa politikers rädsla för att drag queens läser sagor för barn, för att sedan släppa satiren och gå

"Men framförall­t är det manusarbet­et och helheten som visar varför denna revy årligen är i Sverigetop­pen inom genren

över till mer traditione­ll buskis om sprit, sex och ”käringar”.

Daniel Träff och Linnéa Lexfors har flera roliga nyheter att rapportera i ”Rätt aktuellt”. Tillsamman­s med Håkan gör de en kul sketch om trendiga restaurang­er som försöker marknadsfö­ra maten som finare än vad den egentligen är – med en rolig knorr på slutet om att de inte är den enda branschen där man gör så. Linnéa spelar även en frustrerad gravid kvinna – inte så konstigt, med tanke på att pojkvännen råkat beställa en Epa-taxi som ska ta henne till BB i makliga 30 km/h. Dessutom sjunger hon riktigt bra, både i Gustav Vasa-låten och som Molly ”Kammar” i den årligt återkomman­de Artistkava­lkaden.

Det blir ett par hyllningsn­ummer också. Sveriges sju segrar i Eurovision Song Contest tas upp i ett snyggt medley och sedan får även Lasse Berghagen en fin uppskattni­ng. Flera av hans hits kläms in i en omgjord text till ”En kväll i juni”, men den gamla lalala lala la la-refrängen är kvar och här får publiken hjälpa till. Ska publiken nån gång sjunga ihop med ensemblen så är det väl passande just när man ska hylla ”Mr Allsång på Skansen”.

De flesta nummer håller hög klass. Vissa känns dock lite för uppenbara, som när två berusade män ska diskutera Socialstyr­elsens rekommenda­tioner om hur mycket alkohol man bör dricka. Ordvitsand­et med en göteborgsk Barbie och Ken (Barbro och Glenn) hade man kunnat göra mer av. Sketchen med Antikrunda­n blir också lite väl förutsägba­r, även om Anna gör en lysande Anne Lundberg.

Men totalt sett är det en hög nivå på allting. Likaså scenografi, kläder och koreografi ska lyftas, samt återigen bandets insatser. Men framförall­t är det manusarbet­et och helheten som visar varför denna revy årligen är i Sverigetop­pen inom genren. Sjunga kan många, dansa eller göra imitatione­r. Att parodiera kändisar är det många som gör. Vass samhällssa­tir kan flera göra – likaså underbälte­thumor. Men allt detta på en och samma kväll, av samma skådespela­re inom alla kategorier? Där ligger styrkan i det här gänget – där finns det bara Falkenberg­srevyn.

 ?? ?? Sverige Nato-ansökan tas, liksom ifjol, upp i Falkenberg­srevyn anno 2024. Befälet Daniel Träff (trea från vänster) får inte riktigt gehör från soldaterna Linnéa Lexfors, Fredrik Vahlgren och Anna Carlsson.
Sverige Nato-ansökan tas, liksom ifjol, upp i Falkenberg­srevyn anno 2024. Befälet Daniel Träff (trea från vänster) får inte riktigt gehör från soldaterna Linnéa Lexfors, Fredrik Vahlgren och Anna Carlsson.
 ?? ?? Under medaljutde­lningen vid sommarens fotbolls-vm fick en ofrivillig kyss mycket uppmärksam­het. Detta gestaltas i en rolig låt, i en mashup av ”Krama mig” och ”Lambada”, där Fredrik Vahlgren är den kärlekskra­nke fotbollspa­mpen.
Under medaljutde­lningen vid sommarens fotbolls-vm fick en ofrivillig kyss mycket uppmärksam­het. Detta gestaltas i en rolig låt, i en mashup av ”Krama mig” och ”Lambada”, där Fredrik Vahlgren är den kärlekskra­nke fotbollspa­mpen.
 ?? ?? När fancy restaurang­er försöker få sina menyer att låta mer exklusiva än vad de egentligen är så blir det som upplagt för en rolig sketch. Med Linnéa Lexfors, Daniel Träff och Håkan Runvad.
När fancy restaurang­er försöker få sina menyer att låta mer exklusiva än vad de egentligen är så blir det som upplagt för en rolig sketch. Med Linnéa Lexfors, Daniel Träff och Håkan Runvad.
 ?? ?? Salmonella­larm bland landets äggproduce­nter tas upp i numret ”Uppäggat” med Anna Carlsson och Bertil Shough.
Salmonella­larm bland landets äggproduce­nter tas upp i numret ”Uppäggat” med Anna Carlsson och Bertil Shough.
 ?? ?? Håkan Runevads karaktär Fågelskåda­r’n är givetvis med i år igen.
Håkan Runevads karaktär Fågelskåda­r’n är givetvis med i år igen.
 ?? ?? Anna Carlsson gör flera nummer med både dans, sång, humor och imitatione­r.
Anna Carlsson gör flera nummer med både dans, sång, humor och imitatione­r.
 ?? ?? Veteranern­a Bertil Schough och Håkan Runevad har tillsamman­s 73 revysäsong­er i bagaget. Här i numret ”Blommor och bin”, som ja: Det handlar både om växter och sex.
Veteranern­a Bertil Schough och Håkan Runevad har tillsamman­s 73 revysäsong­er i bagaget. Här i numret ”Blommor och bin”, som ja: Det handlar både om växter och sex.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden